Supliment ZF X-Mas Gifts

Safirul, piatra preţioasă a capetelor încoronate şi preferata Reginei Maria a României, este elementul central al colecţiei Queen’s Heart a casei de bijuterii STIL. Cum arată „inima reginei”, un safir de 3 carate?

10 dec 2021 Autor: Cristina Roşca

Regina Maria a României este un personaj istoric marcant şi o figură iconică în România şi în întreaga lume, este un cunoscut om politic al vremurilor sale, dar şi un filantrop ale cărui acte de generozitate şi curaj au făcut înconjurul globului. Sunt multe lucruri care s-au scris despre ea, despre viaţa sa şi despre ce a făcut pentru România.

“Credea în regi şi în misiunile lor, dar şi în drepturile lor. Nu era trufaşă, dar nici umilă, ci regală din rădăcina părului până la tălpile picioarelor, imperioasă, aprinsă, activă, fetiţa plină de bucuria vieţii şi de credinţă în rasa ei”, aşa o descria Nicolae Iorga într-una dintre scrierile sale.

Pentru a celebra amintirea Reginei Maria a României, casa de bijuterii STIL, un atelier fondat în 1991 şi care apoi s-a dezvoltat continuu de atunci, pentru a ajunge astăzi la 14 magazine sub brandul STIL şi nouă concept-store-uri Exquisite, a creat colecţia Queen’s Heart.

„Albastrul din adâncurile Mării Negre, luminat de sclipirile discrete ale diamantelor, toate cuprinse într-o inimă, simbol al vieţii, al iubirii, al nemuririi”, aşa descriu reprezentanţii STIL piesa centrală a acestei colecţii. Este vorba de colier din aur de 18 carate, cu un pandantiv unde o salbă de diamante albe îmbrăţişează un safir în formă de inimă, de 3,18 carate.

 

 

 

De altfel, safirul este elementul central al întregii colecţii, iar motivul este acela că această piatră preţioasă era preferata Reginei. Recunoscut mai ales datorită culorii sale de un albastru intens, uneori chiar în tonuri de albastru regal, safirul este una dintre cele mai populare pietre preţioase din lume. Deşi este disponibil într-o varietate mare de tonuri – de la roz şi oraj, la verde viu sau chiar galben strălucitor -, albastrul este culoarea pe care cei mai mulţi o asociază acestei geme. Chiar şi numele de safir provine din latină şi greacă, iar cuvintele de origine sapphirus şi, respectiv, sappheiros înseamnă piatră albastră.

 

 

 

 

Popular încă din Roma Antică, safirul este piatra preţioasă a capetelor încoronate, unii regi crezând că are puterii magice. Un alt motiv al popularităţii sale în rândul lor îl reprezintă faptul că safirul este mult mai rar ca un diamant.

Şi între bijuteriile Reginei Maria a României s-a remarcat această piatră preţioasă, ba chiar un anume pandantiv din safir este considerat a fi una dintre cele mai remarcabile piese de acest tip din lume. Pe site-ul casei de licitaţii Christies, una dintre cele mai cunoscute din lume, această piesă este descrisă drept „magnifică” şi „istorică”. Safirul de 478,68 de carate, realizat de casa Cartier, este încadrat în trei puncte de diamante cu motive florale. Pandantivul a fost prezentat la o expoziţie în Spania, în 1919, unde a fost admirat chiar de capetele încoronate ale ţării. Doi ani mai târziu, a fost achiziţionat de Regele Ferdinand al României, scrie Christies. El i-a oferit piesa, ce stă pe un colier de platină, Reginei Maria, în semn de preţuire.

“Este o bijuterie unică, superbă şi femeia din mine se bucură, căci bijuteriile au avut întotdeauna o însemnătate specială în familia noastră”, spunea ea atunci. Aceasta nu este singura bijuterie cu safir a Reginei, încă o dovadă privind preferinţa sa pentru această piatră preţioasă.

De altfel, despre safir se crede că este piatra înţelepciunii, că alungă energiile negative, calmează şi aduce pace, contribuind la echilibrarea planurilor fizice şi spirituale.

Înspiraţi de Regina Maria a României, de viaţa sa, de realizările sale, dar şi de iubirea acesteia pentru frumos, artizanii atelierului Stil i-au dedicat o colecţie, ce poartă numele Queen’s Heart (Inima Reginei – trad.). Această colecţie, ce cuprinde cercei, inele şi coliere din aur cu safire şi diamante, a fost realizată de la zero de maeştrii STIL, atelier creator de bijuterii, cu o istorie de trei decenii. Astfel, piesele au fost realizate 100% intern, de la design la producţie, artizanii ocupându-se de la schiţe la turnatul aurului şi la montajul pietrelor preţioase.

 

 

Design-ul este în totalitate controlat de noi, ne perfecţionăm constant pentru a executa cele mai pretenţioase cereri şi credem infinit în forţa noastră de a dezvolta segmentul custom-made jewellery (piese realizate pe comandă - n.red.). Practic, acesta este diferenţiatorului brandului STIL – realizăm intern designul şi productia, iar piesele create în atelierul nostru sunt oricând comparabile din punct de vedere calitativ cu cele realizate pe pieţe consacrate pentru această industrie.”
Numele celei mai noi colecţii – Queen’s Heart – face referire şi la ultima dorinţă a Reginei Maria a României: “Inima să-mi fie scoasă din trup şi adusă lângă mare, sub lespezi la Stella Maris”.

Suverana şi-a dorit ca inima sa să rămână aproape de mare, de grădina din Balcic – unde şi-a petrecut o parte din viaţă -, chiar dacă i-ar fi scoasă din piept. Mai preţioasă decât orice nestemată, inima Reginei Maria se odihneşte astăzi în Salonul de Aur al Castelului Pelişor din Sinaia, locul în care a bătut pentru ultima oară.

Lansată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, această nouă colecţie a casei de bijuterii STIL este una atemporală, fiind văzută ca un tribut adus uneia dintre cele mai de seamă personalităţi istorice româneşti.

„Fire romantică şi sensibilă, Regina Maria a României era iubitoare a frumosului, având ea însăşi o personalitate artistică, evidenţiată prin creaţiile sale literare şi prin înfiinţarea societăţii artistice, intitulată Tinerimea artistică, ce i-a avut printre membrii fondatori pe Ştefan Luchian şi pe Ştefan Popescu. Devenită suverană în 1914, Regina Maria a avut un rol decisiv în făurirea României Mari, aflându-se în fruntea curentului filoantantist şi fiind sfătuitorul apropiat al regelui Ferdinand”, spun reprezentanţii STIL, o companie care a pornit la drum acum trei decenii cu un atelier în Râmnicu Vâlcea.

Astăzi, casa de bijuterii are cu o echipă de peste 200 de angajaţi în întreaga ţară şi este prezentă în 12 de oraşe din România, prin 14 magazine STIL şi nouă concept-store-uri Exquisite, reprezentative pentru zona pure luxury, poziţionate în cadrul celor mai importante centre comerciale. Acestora li se adaugă prezenţa în online a brand-ului.

Din 2017, brandul românesc a primit titlul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României, oferit de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.