Suplimente

Interviu cu Kairat Aman, şeful misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan la Bucureşti: Kazahstanul este interesat să facă investiţii peste hotare, dar şi aşteaptă investitori

Interviu cu Kairat Aman, şeful misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan la Bucureşti: Kazahstanul este interesat să facă investiţii peste hotare, dar şi aşteaptă investitori

Kairat Aman, şeful misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan la Bucureşti: Kazahstanul a deschis porţile pentru investitorii privaţi. Pe partea de petrol şi gaze, încă de acum 20 de ani au intrat multinaţionale precum Eni (Italia), Chevron (SUA) sau Shell (Olanda). Nu puteam să facem totul de unii singuri. În ultimii 10 ani, investiţiile în acest sector au ajuns la 107 miliarde de dolari, din care 60% sunt bani străini, bani din contul multinaţionalelor. Din 80 de milioane de tone, atât cât este producţia anuală a Kazahstanului, circa 50-60 de milioane de tone sunt produse de companii multinaţionale. Impozitele vărsate de aceste companii la bugetul de stat au fost anul trecut de 13,7 miliarde de dolari.

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2011, 00:05 173

"În cei 20 de ani de la câştigarea inde­pendenţei, Kazahstanul s-a schimbat foarte mult. Dacă de exemplu în anii '90 PIB-ul pe cap de locuitor era de 700 de dolari, azi vorbim de un PIB de circa 10.000 de dolari. Sunt schimbări care au avut loc într-un in­ter­val de timp foarte scurt", explică Aman.

Ceea ce a contribuit cel mai mult la dezvoltarea ţării caspice au fost resursele impresionante de hidrocarburi. Astfel, potrivit datelor disponibile, anual din solul Kazahstanului se extrag 80 de milioane de tone de petrol şi 40 de miliarde de metri cubi de gaze. Can­ti­tăţile se dovedesc a fi cu mult peste posi­bi­li­tăţile de absorbţie ale unei populaţii de numai 16 milioane de persoane care totuşi împart o ţară clasată pe locul nouă al celor mai mari state din lume.

Aproape dublu în 2015

La nivelul anului 2015, producţia de petrol a Kazahstanului ar trebui să ajungă la 130 de milioane de tone de petrol şi la 70 de miliarde de metri cubi de gaze na­tu­rale. Pentru a avea o imagine a acestor cantităţi este de ajuns de spus că Ro­mâ­nia mai produce azi mai puţin de 5 milione de tone de petrol şi circa 11 miliarde de metri cubi de gaze, rezervele sigure urmând să se epui­ze­ze în circa 15 ani de zile în absenţa unor desco­periri de amploare.

Având aceste resurse uriaşe, Kazah­stanul a înţeles că trebuie să profite de ele, dar că de unul singur nu are nici banii ne­cesari pentru a le scoate din pământ şi nici cele mai bune tehnologii, aşa că şi-a des­chis porţile pentru giganţii petrolieri ai lumii. Niciunul nu a ratat ocazia şi numai în ultimii 10 ani investiţiile în "aurul negru" kazah s-au ridicat la peste 100 de miliarde de dolari.

De unii singuri nu puteam

"Kazahstanul a deschis porţile pentru investitorii privaţi. Pe partea de petrol şi gaze, încă de acum 20 de ani, au intrat mul­ti­naţionale precum Eni (Italia), Chevron (SUA) sau Shell (Olanda). Nu puteam să facem totul de unii singuri. În ultimii 10 ani, investiţiile în acest sector au ajuns la 107 miliarde de dolari, din care 60% sunt bani străini, bani din contul mul­ti­na­ţio­na­lelor. Din 80 de milione de tone, atât cât este pro­duc­ţia anuală a Ka­za­hsta­nului, circa 50-60 milione de tone sunt produse de com­panii mul­ti­naţionale. Im­po­zitele vărsate de aceste com­panii la bugetul de stat au fost anul trecut de 13,7 miliarde de do­lari", explică şeful mi­nisunii diplo­matice a Re­publicii Kazah­stan în România.

Odată cu creşterea producţiei, pen­tru autorităţile din Kazahstan a de­venit destul de clar un lucru: ţara tre­buia să identifice modalităţi de exporturi, tre­buia să construiască poduri între resursele sale bogate şi foamea de energie a unor state mai puţin norocoase din acest punct de vedere.

Un pariu mare

Primul şi cel mai curajos pariu făcut până acum de kazahi pe o piaţă externă, în cei 20 de ani de la câştigarea indepen­den­ţei, a fost preluarea în 2007, prin inter­me­diul companiei de stat KazMunaiGaz, a unui pachet de 75% din acţiunile grupului petrolier Rompetrol, controlat la acel moment de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Rompetrol a fost atractiv pentru kazahi din mai multe puncte de vedere. Ra­finăria Petromidia, singura din Ro­mânia cu ieşire la mare, le oferă posibilităţi de transport mai ieftine către ţări cu un bun potenţial de creştere cum este Turcia de exemplu.

Pe de altă parte, grupul avea un lanţ destul de mare de benzinării, unind pieţe din Vest cu cele din sud-estul Europei. Tranzacţia a avut însă şi un aspect mai puţin plăcut.

A fost făcută pe vârf de creştere economică, într-un mo­ment în care activele costau foarte mult, pentru ca în câteva luni criza finan­ciară mondială să aducă de­pre­cieri abrup­te în toate domeniile. Ka­zahii au spus mereu că nu sunt regrete legate de această achiziţie deşi investiţiile realizate până în acest mo­ment şi restructurările făcute nu au reuşit să aducă grupul Rompetrol pe profit.

Cele 4 miliarde de dolari

"Până în prezent, KazMunaiGaz a investit în Rompetrol 4 miliarde de dolari, sumă care include şi preţul de achiziţie. Deci Rompetrol reprezintă cea mai mare investiţie a Kazahstanului peste hotare şi de fapt primul proiect inves­ti­ţional al Kazahstanului pe teritoriul Uniunii Europene", spune Aman. Potri­vit infor­ma­ţiilor din rapoartele KazMu­naiGaz, numai pentru pachetul de 75% din Rompetrol, com­pania kazahă a scos din buzunare 1,6 miliarde de dolari.

Odată cu preluarea Rompetrol şi re­laţiile comerciale dintre România şi Ka­zahstan s-au apreciat, atât autorităţile române, cât şi cele kazahe fiind dispuse să extindă parteneriatul creat după achiziţia gru­pului petrolier controlat de Patriciu şi în alte domenii.

Un maxim de 3 mld. $

"În primul se­mes­tru al anului, va­loa­rea schim­bu­rilor co­mer­ciale dintre cele două ţări s-a ri­di­cat la 1,5 miliarde de do­lari. Este po­sibil ca până la finele anu­lui va­loa­rea să se dubleze. Din 2007, anul achi­zi­ţiei Rompetrol, aceas­tă va­loare a crescut con­siderabil. Dacă în 2006 valoarea schim­burilor co­mer­ciale era de 200- 300 milione de dolari, în 2008 aceasta a ajuns la 3 miliarde de dolari. În 2009-2010 s-a înregistrat o scă­dere, dar anul acesta cred că vom reveni la ni­velul din 2008", a mai precizat şeful mi­siunii di­plo­matice a Republicii Ka­zah­stan în Ro­mâ­nia. Potrivit acestuia, în momentul de faţă în Kazahstan sunt active circa 13-14 com­panii în al căror acţionariat sunt şi firme româneşti.

Uraniul kazah, necesar la Cernavodă

Dincolo de petrol, ar mai fi o colaborare extrem de interesantă, cel puţin pentru România, şi ea vizează uraniul.

Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume, iar în ciuda evenimentelor de la Fukushima după devastatorul cutremur din Japonia, România şi-a reafirmat po­ziţia în ceea ce priveşte energia nucleară, spunând că va merge mai departe cu proiectele iniţiate.

Potrivit informaţiilor disponibile, Ro­mânia mai are uraniu numai pentru 6 ani, dar are planuri de a construi încă două noi reactoare la Cernavodă.

Oamenii din do­meniu spun că problema identificării unor noi resurse de aprovizionare devine apăsătoare, Kazahstanul fiind una dintre solu­ţii, alături de ţările africane şi Ior­dania.

"În 2010, odată cu vizita pre­şedintelui Băsescu la Astana s-a ajuns la o înţe­le­gere prin care partea kazahă va analiza po­sibi­li­tatea de a livra o anumită can­titate de uraniu către România. Nego­cie­rile con­tinuă. Ultima rundă de negocieri pe această temă a avut loc în septembrie, iar urmă­toarea rundă de negocieri va avea loc la Astana. Eu cred că se va ajunge la o cla­ri­ficare a situaţiei. Kazahstanul respectă toate principiile practicii inter­na­ţionale. Ka­zahstanul vinde un produs finit unui con­sumator final", a spus Aman.

Astfel, nu va fi o companie din România care să ex­ploa­teze în Ka­zahstan un zăcământ de uraniu.

Şeful misiunii diplomatice a Repu­blicii Kazahstan în România spune că din­colo de partea de petrol şi resurse mine­rale, colaborarea dintre cele două ţări s-ar putea dezvolta şi în alte domenii cum sunt tu­rismul sau cultura, discuţii în acest sens fiind deja iniţiate la nivelul autorităţilor ro­mâ­ne şi kazahe.

"Kazahstanul alături de Ro­mânia încearcă să dezvolte relaţii din­colo de cele deja formate prin achiziţia Rom­pe­trol. Sunt convenţii semnate în do­meniul cul­turii între cele două ministere de profil, precum şi în turism, dar este ne­voie de timp pentru ca ele să-şi pro­ducă re­zul­ta­te­le. Kazahstanul este interesat să facă in­ves­tiţii peste hotare, dar şi alţii să in­ves­tească în Kazahstan", a mai spus Aman.

Cu ochii pe interconectări

Revenind la Kazahstan şi la modul în care ţara s-ar putea dezvolta în viitor, du­pă primii 20 de ani de independenţă, Aman nu uită să enumere şi domenii pre­cum agricultura sau industria ca po­si­bile sec­toare de creştere după cel petrolier.

"Nu vrem să ne concentrăm doar pe re­surse, ci şi pe partea de agricultură, construcţii de maşini şi unelte." Totuşi, car­tea mare pe care Kazah­stanul o are de ju­cat pe ter­men lung sunt tot resursele, motiv pentru care toate proiectele de inter­conectare gândite la nivel european care-şi propun co­nec­tarea la resursele caspice bogate sunt pe radarul auto­ri­tă­ţilor de la Astana.

"Orice proiect de interconectare este viabil, dar realizarea fiecăruia dintre ele depinde de gradul de interes al părţilor implicate. La noi vin invitaţii şi oferte, iar ţara este deschisă la dialog, dar va fi aleasă opţiunea competitivă din punct de vedere economic pentru Kazahstan."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO