ZF TechDay

ZF Tech Day. Aurel Neţin, şeful Lenovo România: S-au vândut peste 100.000 de PC-uri de gaming în 2020, piaţa e în creştere. „Anul trecut piaţa a fost undeva la 25.000 de desktopuri de gaming - dublu faţă de 2019 - şi 90.000 de notebookuri de gaming, un plus de 70% faţă de 2019”

31.05.2021, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

Piaţa de computere de gaming - care au performanţe tehnice mai bune în special în procesarea fişierelor multimedia – a crescut semnificativ în 2020, depăşind pragul de 100.000 de unităţi.

„Anul trecut piaţa a fost undeva la 25.000 de desktopuri de gaming - dublu faţă de 2019 - şi 90.000 de notebookuri de gaming, un plus de 70% faţă de 2019“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day ZF Aurel Neţin, country manager al subsidiarei locale a Lenovo, liderul pieţei locale de PC-uri. „Zona de gaming este una foarte interesantă pentru că este unul dintre segmentele de business de la care există aşteptări destul de mari pentru că în această zonă se estimează că până în 2024 veniturile ar putea ajunge la 198 de miliarde de dolari, fără a lua în considerare dispo­zitivele, echipamentele. Dar asta vine datorită faptului că noi vorbim de echipamente de gaming doar pentru gameri, dar se pare că acest concept de gaming se duce mai departe decât atât şi se pare că sunt unii specialişti care cred că gamingul se va redefini.  Jocurile se vor duce către integrări, astfel încât să putem avea evenimente corporate, conferinţe, să putem avea comunităţi, să colaborăm pe nişte platforma care aparent sunt de gaming. Deci gamingul se extinde de la joc la o platforme care integrează din ce în ce mai multe lucruri”.

Piaţa locală de PC-uri ar putea creşte şi în anul 2021 cu circa 20% din punctul de vedere al numărului de unităţi livrate, ceea ce înseamnă că ar putea atinge cea mai bună performanţă din istorie - peste un milion de PC-uri vândute - care a fost înregistrată în 2008, un an record pentru economie.

„Multe dintre comenzile plasate sunt în aşteptare să se găsească componente, deci probabil că boomul de anul trecut va continua, pentru că avem şi inerţia comenzilor deja plasate. Există în continuare cerere pentru partea de învăţământ online. Compania de analiză IDC este foarte optimistă pentru România pentru că vede o nouă creştere de 25-26% în 2021, ceea ce ar duce la o piaţă de un milion de PC-uri, cât a fost în 2008 în România. Eu aici sunt puţin moderat în estimări pentru că o nouă creştere de 25-26% ar presupune să existe stocuri. Ar trebui să se fi rezolvat toate problemele legate de componente şi de lanţul de livrări şi logistică, ceea ce eu nu cred. Eu am o estimare de creştere de două cifre, dar undeva de 10 până la 20%“, a explicat Aurel Neţin.

Această creştere ar veni după un an record, 2020, în care industria a scăpat de stagnarea sau micile scăderi din anii precedenţi. „Anul trecut s-a terminat senzaţional - piaţa din România a avut anul trecut o creştere de 26%, o creştere extraordinară. Trimestrul patru a adus o creştere de 45% de la an la an. Aici vorbesc de toate segmentele de PC-uri, toată piaţa, din punct de vedere al numărului de unităţi“, a punctat Neţin.

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday