ZF TechDay

ZF Tech Day. Britanicii de la Teconnex obţin rapoarte live despre producţia fabricii din România cu o soluţie implementată de start-up-ul KFactory împreună cu Orange Business. Orange a început colaborarea cu Teconnex încă de la înfiinţarea companiei în România în 2018

08.01.2024, 00:07 Autor: Ioana Nita

Teconnex Europe SRL, fabrica de soluţii tehnice de cuplare pentru industria auto din Tureni, judeţul Cluj, parte din grupul britanic Teconnex, va finaliza în luna februarie cea de-a treia fază a proiectului de digitalizare ce presupune livrarea de date în timp real legată de fluxul de producţie. Soluţia implementată este cea dezvoltată de start-up-ul local KFactory, care a creat o platformă dedicată digitalizării proceselor din zona de producţie, aceasta fiind folosită acum în total de câteva zeci de fabrici. În fabrica Teconnex din Tureni, soluţia KFactory este funcţională din toamnă.

„Proiectul de implementare a fost planificat în trei faze, fiecare fază conţinând anumite secţii de producţie. Prima fază este deja finalizată. Funcţionăm cu această soluţie 100% începând cu lună octombrie. Pe lângă rezultatele pe care le vedem şi le simţim, avem şi un feedback pozitiv din partea angajaţilor care interacţionează zilnic cu acest sistem. Practic, beneficiem de furnizarea de date într-un timp real. Iar pe partea de eficienţă, am avut o creştere semnificativă în zona unde soluţia este aplicată - am crescut cu un procent de aproximativ 4% eficienţa datorită acestui sistem de digitalizare“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Ovidiu Gavriş, directorul general al Teconnex Europe. El a adăugat că faza a doua a implementării soluţiei KFactory urma să fie gata la final de decembrie, urmând ca în luna februarie a acestui an să fie finalizată şi cea de-a treia fază.

„La ora actuală, planul este să ajungem în luna februarie să avem instalat acest sistem de digitalizare pe 58 de echipamente. Iar în timp, bineînţeles, datorită rezultatelor pe care le avem şi creşterii pe care o avem în plan, acest număr de echipamente se va mări.“

Compania Teconnex Europe SRL a fost înfiinţată în urmă cu şase ani, producţia începând înspre finalul anului 2018. În afară de România şi Marea Britanie, grupul Teconnex mai are fabrici şi în India, Mexic şi China.

„Începutul de an 2019 ne-a găsit cu un număr de 40 de angajaţi, iar evoluţia anuală a avut un trend pozitiv în fiecare an. În anul 2023 am ajuns la un număr de peste 230 de angajaţi, urmând să menţinem acelaşi trend de creştere şi în viitor“, a precizat Gavriş.

Dintre cei peste 230 de angajaţi ai Teconnex Europe, 40% interacţionează zilnic cu sistemul KFactory implementat în fabrică, care are lunar o producţie de 280.000 de unităţi, plus 12% faţă de 2022.

Compania Teconnex Europe a avut în plan digitalizarea proceselor din fabrică încă de la înfiinţare, primul proiect-pilot cu soluţia furnizată de KFactory fiind realizat chiar în primii ani de activitate, 2019-2020, prin intermediul Orange Business.

„Cu Teconnex am început colaborarea chiar de la început, din 2018, când au ajuns în România. Ei căutau atunci un furnizor de servicii de telefonie mobilă, internet fix, cablare structurată. Hala de producţie era goală, birourile erau goale când au ajuns, deci am luat-o de la zero împreună. Pe parcursul timpului am ajuns să le furnizăm, pe lângă serviciile clasice de telefonie mobilă, şi serviciile managed Wi-Fi în hală de producţie şi birouri. Iar eu, ţinându-i la curent cu toate soluţiile noastre ICT care apăreau pe parcursul tim­pu­lui, am ajuns la un moment dat să des­copăr că au această nevoie în producţie - de a urmări producţia, de a vedea rata de produse defecte sau care necesitau să aibă o atenţie specială şi atunci le-am propus să analizăm împreună soluţia partenerului nostru KFactory“, a menţionat Ciprian Foghiş, ICT business development manager în cadrul Orange Business.

Ciprian Foghiş, ICT business development manager în cadrul Orange Business: Un aspect foarte important în implementare a fost securitatea cibernetică. Am luat foarte în serios această ameninţare globală, zilnică, şi până am ajuns cu soluţia şi cu toate detaliile din punct de vedere al securităţii puse la punct, a luat ceva timp.


KFactory a intrat în programul Orange Fab, dedicat start-up-urilor de tehnologie, chiar în 2019, la scurt timp practic după începerea activităţii Teconnex în România, iar în 2020 a fost realizat şi proiectul-pilot privind implementarea soluţiei de digitalizare a activităţii din fabrica de la Tureni.

„Discuţile au început din timp pentru că transformarea digitală nu este o simplă implementare de soluţie şi atât, este un proces. Soluţia în momentul de faţă acoperă nevoia de livrare date în timp real despre ce se întâmplă în fluxul de producţie. Şi acesta este primul pas în cadrul transformării digitale într-o fabrică din punct de vedere operaţional - să avem date în timp real, să ştim ce se întâmplă pe linia de producţie şi să putem interveni dacă apar deviaţii de la planul de producţie. Asta facem acum. Asta am avut în plan, iar discuţiile cu Orange şi cu Teconnex au fost de a avea un plan pe termen mai lung de transformare digitală. Am început la sfârşitul verii practic implementarea proiectului şi acum finalizăm roll-out-ul pe fabrica din România“, a detaliat Vlad Cazan, cofondator al KFactory.

Vlad Cazan, cofondator al KFactory: Din punct de vedere particularităţi, pentru că vorbim şi de ceva diferit faţă de alţi clienţi, am avut ocazia să implementăm într-un flux de producţie cu sudură în puncte, ceea ce nu mai făcusem până atunci. O mare parte din fluxul de producţie al Teconnex este reprezentat de sudura în puncte.

 

Implementarea soluţiei KFactory în cadrul Teconnex a avut o serie de particularităţi legate activitatea propriu-zisă din fabrică şi de nevoia de a asigura securitatea cibernetică pe fluxul de producţie odată cu procesul de digitalizare.

“Din punct de vedere particularităţi, pentru că vorbim şi de ceva diferit faţă de alţi clienţi, am avut ocazia să implementăm într-un flux de producţie cu sudură în puncte, ceea ce nu mai făcusem până atunci. O mare parte din fluxul de producţie al Teconnex este reprezentat de sudura în puncte. Asta a fost o provocare pentru noi - să venim către o zonă unde nu mai implementasem soluţia şi să arătăm că platforma noastră poate fi implementată pe orice tip de utilaj, pe orice tip de flux de producţie”, a punctat Vlad Cazan.

“Un aspect foarte important în implementare a fost securitatea cibernetică. Am luat foarte în serios această ameninţare globală, zilnică, şi până am ajuns cu soluţia şi cu toate detaliile din punct de vedere al securităţii puse la punct, a luat ceva timp”, a completat Ciprian Foghiş.

Ce alte procese se mai pot digitaliza şi automatiza însă într-o fabrică? “Acum avem date în timp real, date culese automat, ştim ce se întâmplă în fabrică, aşa că următorul pas în cadrul digitalizării proceselor operaţionale în fabrică ar fi analiza avansată a datelor. După ce acumulăm un set de date de câteva luni de zile, se pot trage concluzii despre ce am înregistrat şi unde este potenţial de îmbunătăţire şi de creştere a performanţei”, a explicat Vlad Cazan, menţionând că o parte din platforma KFactory este un sistem de business intelligence dedicat menagerilor operaţionali. “Putem veni apoi peste datele acumulate într-o perioadă mai lungă de timp, de un an sau de doi ani, cu inteligenţă artificială şi cu motoare de machine learning pentru a începe să facem predicţii, pentru că toată lumea vorbeşte astăzi despre <<predictive maintenance>>, <<risk pattern recognition>> ş.a.m.d., lucruri care într-adevăr se pot face. Acesta ar fi un al treilea pas pe care noi îl vedem: utilizarea datelor acumulate pentru a alimenta motoare de maşini şi a da predicţii către manageri pentru a-i ajuta să prevină anumite situaţii. Şi o a patra componentă pe care noi o vedem din ce în ce mai des este zona de ingineri virtuali, practic asistenţi virtuali, aplicaţii conversaţionale, pe care noi le-am lansat acum doi ani, având viziunea aceasta că toţi vom lucra, indiferent de ce job avem, cu asistenţi virtuali.”

Totodată, proiectelor standard de IT privind securitatea IT sau gestionarea centrelor de date, li se adaugă şi proiecte de eficientizarea a consumului de energie, extrem de importante în domeniul producţiei, la fel ca şi în alte industrii de altfel, şi odată cu dezvoltarea tehnologiei 5G pot apărea o serie de alte implementări de soluţii noi.

“Acum împreună cu KFactory şi cu Teconnex, dar şi cu alţi clienţi din zona noastră, din regiunea Transilvaniei, avem proiecte, unele în desfăşurare, altele în curs de planificare, şi pe diferite alte arii, cum ar fi securitatea cibernetică, partea de virtualizare, servere, servicii pentru centre de date şi servicii de security operations center. De asemenea, în zonă au apărut mai multe proiecte de contorizare inteligentă, spre exemplu, de apă, gaz, curent. Mai este şi tehnologia cea mai nouă, 5G, şi au început să apară clienţi care sunt interesaţi de reţele private 5G”, a subliniat Ciprian Foghiş.

În cazul Teconnex, compania are alocate bugete pentru investiţii în IT şi în partea de digitalizarea pentru următorii trei ani. “Pentru noi, digitalizarea este un obiectiv strategic pentru grupul din care facem parte, având alocat un procent semnificativ din vânzări pe parcursul următorilor 3 ani de zile. Adică în fiecare an vom veni cu îmbunătăţiri, cu proiecte noi”, a conchis Ovidiu Gavriş.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday