ZF TechDay

ZF Tech Day. Florin Popa, B2B, Orange România: Sunt diverse provocări privind implementarea proiectelor de digitalizare ce vor fi susţinute de PNRR şi alte fonduri europene. Majoritatea fondurilor sunt în euro, bugetele alocate la nivel naţional sunt în lei, iar cursul de schimb valutar poate pune bariere

08.05.2023, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

Într-un context global incert, la care se adaugă o inflaţie puternică, schim­bul valutar poate pune „piedici“ şi poate aduce diverse provocări în faţa companiilor şi mediului public când vine vorba de implementarea proiectelor de transformare digitală ce sunt finanţate prin PNRR şi alte fonduri europene, consideră Florin Popa, business to business director (B2B), Orange România.

„În continuare există un număr de provocări în ceea ce priveşte implementarea proiectelor ce vor fi finanţate prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) şi alte fonduri europene, având în vedere că marea majoritate a fondurilor care vin de la Comisia Europeană sunt în euro, iar bugetele alocate la nivel naţional sunt în monedă locală, ceea ce creşte nivelul de risc al implementării pentru că în condiţii de inflaţie galopantă, în condiţii în care nu este foarte previzibil ce se va întâmpla, cursul de schimb valutar poate pune anumite bariere“, a explicat Florin Popa în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

El a adăugat că în contextul diversităţii tehnologiilor şi vendorilor care participă la implementarea proiectelor finanţate prin programe europene, toate aspectele care ţin de organizarea achiziţiei publice şi implementării tehnice trebuie luate în calcul pentru că altfel pot pune în pericol implementarea proiectelor. Astfel, Orange a sugerat crearea unor mecanisme de ajustare a preţurilor, în funcţie de câteva criterii obiective - cum ar fi evoluţia cursului valutar sau a inflaţiei.

„De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea furnizorilor de echipamente, spre exemplu, oferă imple­mentatorilor locali, ofertanţilor acestor proiecte costuri în monedă străină - de obicei în euro sau în dolari - cea ce poate crea bariere. Pe de altă parte, termenele de livrare în contextul blocajului internaţional de supply chain dar şi a crizei semi­conductorilor, de exemplu, trebuie privite într-un context flexibil pentru că un ofertant poate să vină plin de bune intenţii să îşi dorească să respecte toate aceste termene dar dacă pe lanţul logistic se trezeşte că oricare dintre producătorii de echipamente nu poate confirma termenul de livrare, tot proiectul poate întârzia cu un în număr de zile sau luni. Şi atunci, pe baza unor criterii obiective, ar trebui găsite soluţii de ajustare a termenelor de implementare. Deci, condiţiile financiare şi termenele de livrare, considerăm că autorităţile trebuie să le ia foarte serios în calcul, mai ales pentru proiectele mari şi foarte mari, cum este spre exemplu pro­iectul cloudului guvernamental“, a punctat Florin Popa.

Reprezentantul Orange România a mai punctat în cadrul emisiunii că, în prezent, companiile din România încep să înţeleagă importanţa transformării digitale şi încep să aplice pentru a atrage fonduri europene care să le ajute să îşi treacă businessurile în „era digitală“.

„Dar cred că suntem încă în zona de înţelegere a pieţei, în sensul în care nu vedem un număr foarte mare de companii care accesează aceste fonduri. Probabil că odată cu mediatizarea mai intensă şi cu exemple concrete şi publice prin care anumite companii reuşesc să atragă fonduri şi să se digitalizeze, şi mai ales prin competiţie - pentru că dacă sunt un IMM care vede că un competitor îşi creează un avantaj accesând acest tip de soluţii şi de fonduri, o să o fac şi eu -, o să crească interesul în această zonă.“

Pe de altă parte, Florin Popa spune că se observă un interes crescut pentru tran­sformarea digitală din partea instituţiilor statului.

„Sunt agenţii guvernamentale care au început să aplice pentru aceste fonduri şi există un număr de proiecte în derulare. Pentru o parte dintre acestea am depus şi noi oferte atât în zona de sănătate publică - unde există fonduri semnificative alocate şi unde ştim că România are de recuperat un decalaj, aici avem o poziţie privilegiată şi de faptul că avem asistenţa colegilor de la grupul Orange. Am avut deja câteva discuţii în care colegii noştri au prezentat implementări de pe alte pieţe - din Franţa, Marea Britanie, Canada-  şi suntem în continuare la dispoziţia autorităţilor publice pentru a le asista în a alege cele mai eficiente soluţii din această zonă.“

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday