ZF TechDay

ZF Tech Day. Florin Popa, B2B, Orange România: Piaţa naţională de IT&C va creşte şi anul acesta, probabil mai accelerat decât economia României. Creşterea pieţei va fi susţinută şi de fondurile europene pentru digitalizare

18.08.2023, 00:06 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Piaţa va creşte cu siguranţă.“ „Pe lângă PNRR există alte câteva programe de finanţare disponibile pentru companii, un exemplu foarte bun este acesta pentru IMM-uri. Aş spune că în acest moment IMM-urile încep să înţeleagă că pot să acceseze aceste fonduri.”

Industria românească de IT&C îşi va continua creşterea şi în 2023, a spus Florin Popa, business to business director (B2B), Orange România, adăugând că transfor­marea digitală este un drum fără cale de întoarcere. 

„Cel mai probabil şi anul acesta o să vedem o creştere accelerată pe piaţa de IT&C decât creşterea eco­no­miei româneşti. Creşterea va fi ajutată şi de fondurile europene, dar şi de cererea care vine din sectorul privat pentru că în continuare com­paniile - indiferent că vor avea acces la fonduri europene sau nu - vor continua să îşi investească banii - fie că vorbim de investiţii de capital, fie că vor cumpăra servicii pe bază de abonament lunar -, vor continua să achiziţioneze soluţii IT, pentru că transformarea digitală este un drum fără întoarcere. Piaţa va creşte cu siguranţă. Asociaţia Patro­nală a Industriei de Software anunţa pe finalul anului trecut depăşirea bornei de 9 miliarde de euro pentru piaţa de IT&C, cu o creştere aproape triplă faţă de creşterea economică de anul trecut“, a spus Florin Popa în cadrul emisiunii ZF Tech difuzată în luna martie a acestui an.

El a adăugat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va juca un rol important în susţinerea continuării creşterii pieţei de tehnologie din România, iar discuţiile publice cu privire la proiecte de digitalizare şi transformare digitală sunt din ce în ce mai accelerate.

„Există un nivel mai accelerat al discuţiilor, asta vedem şi în mediul public. Dar dincolo de discuţiile publice pot confirma că şi discuţiile aplicate cu privire la anumite proiecte care sunt lansate deja sau în curs de construcţie, la fel, există un nivel de accelerare al discuţiilor. Orange a fost parte din aceste discuţii, am fost participanţi activi în ceea ce se numeşte consultarea publică a pieţei, am venit cu sugestii, cu feedback atât la nivel tehnic pe zonele unde avem competenţă – spre exemplu în zona de servicii de conectivitate, reţele, zona de infrastructură de cloud, zona de centre de date, securitate cibernetică.“

„Am venit şi cu feedback şi sugestii în ceea ce priveşte modul tehnic în care se vor organiza aceste achiziţii publice şi sperăm să se ţină cont de ele. Dar nu am fost singurii, piaţa a fost foarte activă.“

De asemenea, tot prin PNRR pot fi crescute şi competenţele digitale ale cadrelor didactice şi profesorilor, zonă în care Orange poate veni cu soluţii care să facă procesul mai rapid.

„În PNRR există şi zona aceasta de training şi de creştere a competenţelor digitale pentru profesori unde consider că putem ajuta şi unde putem veni cu soluţii. Deci, vorbim de o paletă foarte largă de tipuri de soluţii şi proiecte în care Orange şi alţi parteneri pot contribui.“

Pe lângă fondurile pentru transformare digitală care pot fi ridicate prin PNRR, cei interesaţi mai pot accesa şi alte programe care au fonduri alocate digitalizării, a mai punctat reprezentantul Orange.

„În afară de PNRR există alte câteva axe de finanţare disponibile, un exemplu foarte bun este acesta pentru IMM-uri. Aş spune că în acest moment companiile şi IMM-urile încep să înţeleagă că pot să acceseze aceste fonduri, există un număr de furnizori pe piaţă, cum suntem şi noi, cum sunt şi alţi parteneri de ai noştri sau competitori de ai noştri, care oferă deja asistenţă pentru IMM-uri atât în privinţa alegerii soluţiilor IT&C eligibile pe care le pot accesa cât şi consultanţi care să îi ajute să acceseze fondurile de care au nevoie pentru a-şi derula proiectele de transformare digitală“, a punctat Florin Popa.

 

Ce a mai spus Florin Popa la ZF Tech Day

Divizia Orange Business – dacă o parte importantă a diviziei era reprezentată de veniturile din servicii tradiţionale de tip voce fixă cu diverse tipuri de soluţii, pentru clienţi internaţionali cu prezenţă globală odată cu pandemia şi cu modul acesta de lucru hibrid şi de acasă acest tip de consum a migrat către aplicaţiile de tip videoconferinţă şi interacţiune online, productivitate, bazate pe internet şi atunci trendul nu e nou, e unul mai vechi. Colegii din divizia internaţională au investit în soluţii de tip cloud, securitate cibernetică, consultanţă pentru afaceri, servicii profesionale, zona de sănătate şi deja structura diviziei internaţionale este acum aşezată pe piloni.

Noul plan strategic a fost reamintit investitorilor şi pieţei că Orange Business se transformă, se simplifică din punct de vedere al portofoliului de soluţii, ceea ce se va vedea şi la nivel naţional. Portofoliu de soluţii pe care îl oferim local va evolua având în vedere că din octombrie 2021, odată cu tranzacţia prin care am preluat ceea ce se numeşte Orange România Communications  - fostul Telekom România -, evident că suntem şi într-o transformare a portofoliului de soluţii, intenţia este de a face din două soluţii complementare una foarte bună.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday