ZF TechDay

ZF Tech Day. Ioan Constantin, cybersecurity expert, Orange România: Nu am mai observat scăderi în volum sau în complexitatea atacurilor cibernetice de mai bine de un deceniu, iar tendinţa este de creştere

16.08.2023, 00:06 Autor: Alexandra Cepăreanu

„Atacatorii sunt interesaţi, ca şi până acum, de phising ca principal vector şi tip de atac, iar pe locul doi sunt atacurile de tip distributed denial of service (DDos), prin care este blocat accesul la unele resurse - şi acest tip de atac a crescut în volum.“

Volumul atacurilor cibernetice, dar şi complexitatea acestora au înregistrat doar creşteri în ultimii zece ani, iar tendinţa este în continuare de creştere, a spus Ioan Constantin, cybersecurity expert în cadrul Orange România.

„Din nefericire, nu am mai observat scăderi în volum sau în complexitatea atacurilor de mai bine de un deceniu, iar tendinţa este în continuare aceeaşi, de creştere. Complexitatea atacurilor şi dificul­tatea ca aceste atacuri să fie detectate şi tratate cresc. Într-adevăr, creşterea din ultimele 12 luni analizate de noi este mai mică, dar tot este o creştere“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Ioan Constantin.

Printre domeniile şi sectoarele de activitate cel mai vizate de atacurile cibernetice au fost în ultimul timp jucătorii din energie, transport de energie, producţie, servicii şi automatizări.

„Vedem această creştere în volumul şi în complexitatea atacurilor cibernetice cumva ţintind mai degrabă domeniul energiei. Peste 31% din toate ameninţările cibernetice depistate de serviciile de securitate şi de platformele de securitate cibernetică ale Orange Business Services au avut ca ţintă clienţi din această verticală din industria energiei, producţie, transport de energie, servicii, automatizări etc. Sectorul public este pe locul doi ca volum total al ţintelor, cu 27% dintre atacuri, iar zona de retail ocupă locul trei, cu 22% dintre atacuri. Este cumva dificil să discutăm în termeni optimişti în privinţa felului în care piaţa se comportă şi răspunde la astfel de ameninţări“, a explicat repre­zentantul Orange.

El a adăugat că principalele atacuri cibernetice folosite de atacatori sunt cele de tip phishing şi distributed denial of service (DDos) - prin care este blocat accesul victimei la anumite resurse.

„Atacatorii sunt interesaţi de phising ca principal vector şi principal tip de atac, iar pe locul doi sunt atacurile de tip distributed denial of service. De la începutul verii au fost câteva ameninţări cumva voalate venite dinspre zona de est către anumite instituţii financiar-bancare din Europa. Au fost şi instituţii financiar-bancare din România pe lista acestor presupuse ţinte.“

„Din fericire, noi în România am reuşit cumva să reducem pagubele produse de aceste atacuri şi volumul lor nu a fost la fel de important precum a fost în alte regiuni.“

De asemenea, creşterea volumului atacurilor cibernetice vine şi pe fondul provocărilor şi contextelor dificile globale din ultimii ani. Astfel, dacă iniţial migrarea accelerată a populaţiei în mediul online – pe fondul pandemiei din 2020 - a dus la o creştere a atacurilor cibernetice, războiul din Ucraina a mărit intensitatea acestora.

„Războiul din Ucraina a adus cumva mai multă atenţie asupra acestor ameninţări cibernetice, dar din nefericire aceste atacuri erau deja acolo cu toată migrarea aceasta şi digitalizarea forţată şi cumva lucrurile astea au venit odată cu pandemia, de aproape trei ani, patru ani, iar perimetrul creşte. Oamenii depind din ce în ce mai mult de servicii digitale. Multe companii îşi migrează activele (asseturile), îşi migrează o parte dintre servicii în cloud. Unele companii îşi migrează absolut toate serviciile şi toate platformele în cloud – atât cloud privat cât şi în cloud public. Este irelevant cine oferă acest serviciu, dar atât timp cât acest serviciu este oferit va fi o ţintă. Iar brokerii, tehnologiile, serviciile sau cei ce mitighează cumva astfel de atacuri ajung să fie o ţintă directă a ameninţărilor cibernetice“, consideră Ioan Constantin.

El a menţionat că peisajul atacurilor cibernetice este complex, dar Orange România ţine pasul cu evoluţia acestor atacuri şi îşi îmbunătăţeşte serviciile de securitate cibernetică constant pentru a răspunde nevoilor din piaţă şi noilor provocări.

„Peisajul este unul complex. Dar ţinem şi noi pasul, nu este ca şi când dăm înapoi, nu facem nici mişcări în lateral, ţinem pasul cu ce se întâmplă şi creştem şi îmbunătăţim capacitatea şi capabilitatea noastră pentru detecţie, pentru răspuns la ameninţări, securitate cibernetică.“

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday