ZF TechDay

ZF Tech Day. Martin Gren, cofondator, Axis Communications: România este una dintre pieţele noastre cu rate mari de creştere. Veniturile din România s-au dublat doi ani la rând

16.05.2023, 00:07 Autor: Alexandra Cepăreanu

Compania suedeză Axis Communications înregistrează 4.600 de angajaţi la nivel internaţional şi venituri cumulate de 1,6 miliarde de dolari în 2022.

Compania suedeză Axis Communications, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de camere video de supraveghere, şi-a dublat veniturile doi ani la rând în România, a spus Martin Gren, cofondator al grupului cu origini în Suedia şi inventatorul camerei IP. Astfel, potrivit cofondatorului Axis Communications, operaţiunile locale ale companiei se află în topul clasamentului pieţelor pe care grupul este prezent în regiunea Europei de Est.

„România este una dintre pieţele care înregistrează rate mari de creştere. Este de departe cea mai mare piaţă a noastră din Europa de Est. Veniturile subsidiarei locale s-au dublat doi ani la rând. Cred că sunt mai multe motive care au dus la această creşterea – portofoliul de produse, o structură bună de parteneriat şi nu în ultimul rând oamenii buni“, a spus Martin Gren în cadrul emisiunii ZF Tech Day.

El a adăugat că piaţa românească a camerelor de supraveghere se află pe un trend de creştere care se va menţine în următorii zece ani.

„Am observat că aici încă sunt surprinzător de multe camere analogice. Spre exemplu, când am venit la Bucureşti, la controlul paşapoartelor, am putut vedea camere analogice vechi de peste 20 de ani aşezate pe fiecare birou de control al paşapoartelor. Deci, evident, există zone unde se pot îmbunătăţi lucrurile. Astfel, piaţa camerelor de supraveghere se află pe un trend de creştere şi cred că va rămâne aşa cel puţin încă zece ani de acum încolo. Este loc destul de crescut pentru că, în general, vedem din ce în ce mai multe camere în societate – în trafic, în spaţii publice sau private.“

De asemenea, reprezentantul companiei Axis Communications consideră că dispozitivele de supraveghere pot fi utilizate şi pot aduce avantaje în diverse industrii, începând cu cea de retail, până la cea aeronautică şi sectorul public.

„Există atât de multe sectoare şi industrii în care folosirea unor camere poate aduce avantaje. Spre exemplu, utilizarea unor camere de supraveghere care folosesc AI şi alte tehnologii ar putea să scurteze timpul petrecut la poartă de oameni, ar putea scurta timpul în care avionul stă pe loc, având acces la analize video şi utilizând inteligenţa artificială. Există un număr nelimitat de use case-uri în care utilizarea camerelor de supraveghere poate îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a tuturor“, a mai spus Martin Gren.

El a menţionat că unul dintre subiectele importante ale momentului este legat de securitatea cibernetică a dispozitivelor de supraveghere.

„O tendinţă importantă se observă în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, pentru că nu vrem ca dispozitivele să fie compromise, apoi vine zona de sustenabilitate, etică şi durabilitate“, a adăugat cofondatorul companiei suedeze.

Axis Communications este activă la nivel internaţional şi înregistrează, la nivel de grup, în jur de 4.600 de angajaţi. La finalul anului trecut, compania suedeză a raportat venituri cumulate de 1,6 miliarde de dolari.

 

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday