The Power Of Many

România vrea să aloce 1,1 miliarde euro prin PNRR pentru păduri, dar implicare mediului privat este esenţială: BRD a creat un Fond pentru Păduri şi a plantat o pădure în judeţul Neamţ

03.02.2022, 10:48

România vrea să aloce prin PNRR fonduri de 1,1 miliarde euro pentru împădurire şi protejarea biodiversităţii, în condiţiile în care exploatarea ilegală intensivă a pădurilor româneşti generează o pierdere economică estimată la aproximativ 6 miliarde euro/an.

În plus, strategia europeană prevede ca ţările membre să crească  suprafaţa pe care nu se pot face tăieri la minim 10% pentru păduri, iar în România procentul este în prezent de sub 3%. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât, potrivit WWF, peste 500.000 de hectare de pădure sunt nerecunoscute încă de statul român, reprezentând suprafaţa judeţului Braşov, sau aproape 7% din suprafaţa împădurită a ţării.

Conform celor mai recente date ale Eurostat, pădurile acoperă circa 38% din suprafaţa Europei, dar diferenţele dintre state sunt semnificative, de la un maxim de 66% în Finlanda la 29% în cazul României.

În acest context, BRD a creat în 2019 Fondul pentru Păduri, prin intermediul căruia derulează acţiuni de împădurire, reconstrucţie forestieră şi conservare. 

Primul proiect finanţat de bancă a fost derulat în 2020, împreună cu WWF, fiind un pilot al programului Pădurile Nimănui, care presupune identificarea şi protejarea celor mai tinere păduri, crescute în ultimele decenii pe locul fostelor pajişti neîntreţinute. Proiectul a vizat conservarea a 100 de hectare de pădure în judeţul Sibiu, la Nocrich. 

Datele Eurostat arată că în intervalul 2016-2020, suprafaţă împădurită a României a scăzut de la 7,048 milioane de hectare la 6,929 milioane de hectare. Totuşi, în 2019, fat de anul precedent,  suprafaţa pădurilor a crescut cu 9.127 ha, spune Institul Naţional de Statistică, evoluţia pozitivă datorându-se în primul rând unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite.

În 2020,  BRD impreuna cu Societe Generale Global Solutions Centre, ALD Automotive România, BRD Asigurări de Viaţă, BRD Fond de Pensii, BRD Asigurări Generale, BRD Sogelease şi BRD Asset Management, au lansat o  iniţiativa de plantare a unei păduri în judeţul Neamţ, un proiect implementat de EcoTree, o companie care activează în silvicultura durabilă.

”Pădurea Deleni a fost aleasă de partenerul nostru EcoTree din mai multe proiecte  studiate, şi criteriile au fost multiple: ecologice, de biodiversitate, dar şi sociale. Ne doream o pădure mare care să asigure nevoile de biodiversitate, dar să îndeplinească şi un rol social.  Pădurea aleasă  este reconstruită pentru că a fost afectată de boli si de secetă. Ea este lângă o comunitate din Deleni, care este activ implicată în reconstrucţie. Nu lucrăm cu voluntari veniţi din altă parte, şi care odată plecaţi nu rămân legaţi neapărat de proiect, ci creăm locuri de muncă pentru oamenii din zonă, astfel încât ei să fie parte din proces”, spun reprezentanţii BRD.

Anul trecut au fost plantaţi în zonă 40.000 de copaci, au fost refăcute două lacuri de pădure secate şi au fost identificaţi peste 100 de copaci importanţi pentru biodiversitate. În continuare, proiectul include şi popularea cu albine a pădurii, necesare atât pentru pădure, cat şi pentru oameni, care vor găsi astfel o ocupaţie. 

Implicarea comunităţilor locale în proiectele derulate de mediul privat este esenţială pentru rezultatele pe termen lung ale unei astfel de investiţii. În ultimii ani, tăierile ilegale au fost una dintre marile probleme ale României, cu ecou şi pe plan internaţional, autorităţile statului recunoscând că actualul sistemul de control s-a dovedit ineficient.

PNRR menţionează că este necesară reconfigurarea întregului sistem de control, pornind de la modificarea legislaţiei, îmbunătăţirea performanţei Gărzilor forestiere, dar şi asigurarea necesarului foarte mare de lemn de foc pentru comunităţile dependente de această sursă de energie, pe căi legale. 

”Este foarte important lucrul cu comunitatea locală şi faptul că ei trebuie să conştientizeze că pădurea din proximitate este foarte importantă. Locul de plantare se stabileşte de comun acord, iar oamenii sunt cooptaţi în lucrări de plantare, igienizare şi refacere a pădurilor, ceea ce poate genera noi locuri de muncă”, au precizat reprezentanţii BRD.

Ei atrag atenţia că o  comunitate implicată în astfel de proiecte trebuie să vadă că protejarea pădurii poate aduce şi bunăstare economică, să vadă beneficiul de a proteja natura, fie prin generarea de locuri noi de muncă, fie prin oportunităţile legate de turism.