Top MBA

Piata locala a MBA-urilor, cu un pas inaintea celei din Bulgaria

Piata locala a MBA-urilor, cu un pas inaintea celei din Bulgaria

Scott Mason, dean of academic affairs for Southeastern Europe al City University of Seattle

19.03.2008, 20:41 15

"In Grecia sunt aproximativ 20 de programe de MBA, multe dintre acestea fiind venite pe filiera americana sau britanica, iar in Bulgaria sunt patru programe straine si doar trei universitati locale care ofera MBA-uri. Piata romanesca este mai avansata decat cea bulgara", spune Scott Mason, dean of academic affairs for Southeastern Europe al City University of Seattle, institutie care ofera pe piata locala un program de MBA.
Astfel, Romania a parcurs o distanta mare intr-un interval relativ scurt de timp, astfel incat in prezent se poate vorbi despre competitie reala pe piata programelor de MBA.
Dincolo de diferentele legate de dimensiune, piata romaneasca este similara cu cea bulgara in ceea ce priveste profilul celor care se implica in programele de formare manageriala. "Managerii sunt la acelasi nivel, iar Grecia nu este foarte in fata din acest punct de vedere, insa are avantajul istoric al unei colaborari de durata cu institutiile de invatamant superior din Marea Britanie", precizeaza Mason, care, desi coordoneaza activitatea City University la nivel regional, are sediul operational in Bulgaria. Cu toate acestea, angajatorii bulgari apreciaza foarte mult diploma de MBA, pentru ca aceasta inseamna ca managerul care o are stie unele lucruri despre business, poate mai multe decat alti eventuali contracandidati. "MBA-ul este o diploma foarte practica."
In acest sens, Mason da exemplul unei companii care are nevoie de un specialist in marketing.
"S-a scris mult pe marketing, iar un angajator va aprecia mai mult un candidat care are notiuni teoretice solide, pe langa experienta practica. Un MBA te ajuta sa le obtii pe amandoua", mai spune Scott Mason.
Cei mai multi dintre manageri vad MBA-ul ca pe un bilet pentru promovare sau pentru schimbarea unui job, iar MBA-ul te ajuta sa avansezi pentru ca "iti preda astazi ceea ce poti aplica maine".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24