ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Alin Vîrlan, Axa Trans Construct: În pandemie am lansat două noi linii de business, dezvoltăm două ansambluri imobiliare şi participăm la licitaţii pentru proiecte de stat

16.09.2021, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Axa Trans Construct este o companie de construcţii deţinută de familia Vîrlan, care desfăşoară activităţi de construcţii civile şi industriale în calitate de antreprenor general ♦ Pandemia a dus afacerile companiei la 35 mil. lei anul trecut, mai puţin de jumătate faţă de 2019, când a fost atins un nivel record.

Alin Vîrlan, proprietar al companiei de construcţii Axa Trans Construct, spune că pandemia i-a oferit oportunitatea de a-şi extinde portofoliul de business şi către dezvoltarea de imobiliare, astfel că, la sfârşitul anului trecut, a pornit primul proiect în Bucureşti. Între timp au fost lansate lucrările şi la cel de-al doilea şi planurile continuă pentru un altul.

„Am devenit pro­priul nostru client, am demarat iniţial un proiect de dez­vol­tare imo­biliară, Ur­bano din Otopeni, care s-a vândut bine şi ţintim şi alte dez­voltări. Acesta este în proces admi­nistrativ de pre­dare, este un pro­iect nou, demarat la finalul anului 2020. Între timp, am mai lansat un altul şi am ajuns de fapt la două proiecte în desfăşurare. Îl ţintim şi pe al treilea“, spune Alin Vîrlan, proprietarul companiei de construcţii Axa Trans Construct, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect al Ziarului Financiar şi Alpha Bank.

El adaugă că a achiziţionat terenurile necesare dezvoltării şi acum se fac studiile specifice. Unul dintre ele e în zona limitrofă şi un altul e în centrul Capitalei. Mo­mentan, compania îşi concen­trează atenţia pe Bucureşti, dar pe viitor se uită şi la alte zone emergente din ţară.

Axa Trans Construct este deţinută, potrivit platformei de analiză Confidas.ro, de Alin Ionuţ Vîrlan şi Robert George Vîrlan, cu pachete egale de acţiuni, şi a fost fondată în 2004. Anul 2020 a fost unul dificil pentru companie, astfel că veniturile înregistrate au fost de 35 milioane lei, cu 52% mai mici faţă de afacerile raportate în 2019, care a fost cel mai bun an pentru business.

Compania desfăşoară activităţi de construcţii civile şi industriale în calitate de antreprenor general. Printre proiectele la care a lucrat Axa Trans Construct se numără clinica de radioterapie Sanador, deschisă în 2018, magazinul Decathlon din Băneasa şi ansamblul de locuinţe Poseidon Residence.

Printre proiecte se află şi mai multe magazine Mega Image, din Corbeanca, Bucureştii Noi, Giurgiu, Dâmboviţa şi câteva chiar în Bucureşti. Primul magazin Mega Image construit de Axa Trans Construct a fost ridicat în 2007. În plus, Axa Trans Construct a fost implicată şi în proiectul de reconstrucţie a Magazinului Universal Bucureşti, de la intrarea în centrul istoric al Capitalei.

Antreprenorul spune că se uită atent la tot ce înseamnă proiectele statului şi participă la diferite licitaţii.

„Lucrăm în paralel la acest lucru tot din 2020, am făcut un departament special de achiziţii publice, prospectăm piaţa la acest moment în sensul în care participăm la licitaţii singuri sau împreună cu partenerii. Dacă ne uităm în jur la economiile mai solide decât a noastră, statul reprezintă locomotiva pentru economie“, explică el.

Pentru anul acesta, Alin Vîrlan estimează că Axa Trans Construct va avea o cifră de afaceri între 10 şi 15 milioane euro (50-75 mil. lei). Cele mai mari provocări pe care le întâmpină în prezent sunt preţurile mari la materialele de construcţii şi deficitul de forţă de muncă.

„E un mix de soluţii, în general. Căutăm proiecte ca să se adapteze specificului nostru, ne axăm pe proiecte unde e nevoie de mai puţină resursă umană şi mai mult de o partea mecanizată. Externalizăm destul de mult din procese, astfel încât să avem un randament cât mai bun. Echipa nostră internă este de circa 70-80 de angajaţi, dar angrenăm undeva la 300 de oameni“, spune el.

Alin Vîrlan este de părere că situaţia privind creşterile foarte mari de preţuri la materiile prime se va linişti pe termen lung, iar unele preţuri vor scădea, dar nu acelaşi nivel ca înainte.

Ceea ce a observat el odată cu izbucnirea pandemiei este faptul că oamenii caută mai mult să îşi achiziţioneze case pe pământ, în zone bune şi se uită foarte atent la proiectele de calitate.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor