ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Andrei Gemeneanu, cofondatorul Morphosis Capital: Până la finalul acestui an vom mai face 1-2 tranzacţii în domeniul medical. Cred că 2021 va fi mult mai dificil decât 2020 pentru că atunci se va vedea în mod real cine supravieţuieşte şi cine nu

27.07.2020, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

♦ Fondul de private equity Morphosis Capital, fondat de o echipă de patru români cu experienţă pe pieţele străine, a fost lansat la începutul lui 2019 

 

Andrei Gemeneanu, co­fondatorul Mor­phosis Capital, fond de private equity, spune că ultima perioadă marcată de criza generate de pandemia COVID-19 a fost una aglomerată pentru el, astfel că până la finalul acestui an vor încheia una sau două tranzacţii în domeniul medical.

„Pentru noi ultima perioadă de 3-4 luni a fost o perioada foarte aglomerată, până la finalul acestui an vom mai face 1-2 tranzacţii în domeniul medical. Sunt proiecte care credem că sunt investiţii bune şi în egală măsură suntem de părere că vor avea un impact pozitiv asupra ecosistemului medical din România“, spune Andrei Gemeneanu, cofondatorul Morphosis Capital, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Andrei Gemeneanu este de părere că un antreprenor este o persoană care crede foarte mult în businessul său şi care are ambiţie şi determinare de a continua în pofida dificultăţilor ce vor apărea pe parcurs. „Cred că un antreprenor este cineva care crede orbeşte până la limita nebuniei în businessul său şi nu va accepta niciodată un nu drept răspuns, are ambiţie, nebunie şi  anduranţa de a găsi multe uşi închise până când se deschide o poartă mare, asta a fost pentru noi vital“, spune Andrei Gemeneanu.

Fondul de private equity Morphosis Capital, fondat de o echipă de patru români cu experienţă pe pieţele străine, a fost lansat la începutul anului 2019. Ceilalţi trei fondatori ai fondului de private equity sunt executivi cu experienţă internaţională, respectiv Gabriela Dumitru (a lucrat pentru fondul Innova Capital), Simona Gemeneanu (a lucrat în sectorul M & A, ultima poziţie fiind aceea de head of M & A pentru Euro­pa la Thomson Reuters) şi Dragoş Petre (fost CFO pentru Beam Suntory, dar care a lucrat şi pentru P & G şi TNT Express).

Fondul a făcut prima tranzacţie în toamna anului trecut, când a preluat un pachet minoritar în cadrul companiei româneşti DocProcess, specializată în automatizarea de procese în ecosistem şi interoperabilitatea proceselor de business în cadrul şi între companii.

„M-am uitat  la finalul lui 2019, fiind primul an de activitate, si ne-am uitat cam la 320 de companii, nu am mai numărat câte au fost anul acesta, ne apropiem de 500. Dar dintre toate pe care le vedem, doar  maximum 10%  intră într-o fază reală de analiză, adică o înţelegere a sectorului“, spune Andrei Gemeneanu.

Totodată, Morphosis Capital caută doar afaceri antreprenoriale, busi­nes­suri româneşti cu potenţial de dez­voltare local şi în afara ţării.

În fiecare companie, Morphosis Capital investeşte între 5 şi 10 milioane de euro, preluând atât participaţii minoritare, cât şi majoritare ce pornesc de la 30% şi până la 70%.

„Alegerea de a investi are o dimensiune raţională care ţine de dinamica sectorului şi a companiei companiei, dar şi de stabilitatea ei. Totuşi, există şi o dimensiune emoţională, noi fiind un fond care de growth capital, focusul nostru nu este pe preluarea unei comapnii 100%, ci mai de grabă pe un parteneriat“, precizează Andrei Gemeneanu.

Morphosis Capital are 50 de milioane de euro capital subscris pe care intenţionează să îl investească până la sfârşitul anului 2022 în cel puţin şapte companii româneşti cu perspective mari de creştere. Banii pe care Morphosis Capital îi are pentru investiţii provin din mai multe surse, însă cei mai mulţi sunt de la Fondul European de Investiţii (FEI) prin Programul Operaţional Regional, finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. în afară de FEI, printre investitori se mai numără şi Banca Transilvania, investitori instituţionali din Belgia şi Orientul Mijlociu precum şi antreprenori din România şi din străinătate.

„Cred că 2021 va fi mult mai dificil decât 2020 pentru că atunci se va vedea în mod real cine supravietuieste si cine nu, întotdeauna o criză polarizează câştigătorii şi cei care pierd, dar îmi e teamă şi  cred că perioada din faţă e o perioadă dură“, precizează Andrei Gemeneanu.

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor