♦ Pe lângă businessul din turism, Cristian Turc se ocupă şi cu consultanţa de business şi cu importul de vin românesc în statul scandinav.
Cristian Turc, fondatorul Visit România, o agenţie de turism din Norvegia, a început să ofere şi consultanţă de business pentru companiile străine care vor să îşi deschidă afaceri pe plan local sau pentru firmele româneşti care au în plan extinderea activităţii în statul scandinav. Prin prisma businessului său, antreprenorul a observat interes de extindere a firmelor din ambele părţi, însă companiile româneşti prind tot mai mult curaj, iar cea mai recentă extindere a fost a unei companii de IT din Cluj care a ales să îşi deschidă un birou în Norvegia.
„Prin intermediul agenţiei de turism, am avut delegaţii din Norvegia care au venit în România. Anul acesta, vom avea trei delegaţii de business, prima este cu reprezentanţi de la magazinele din Norvegia, interesaţi de mobila produsă în România. Pe lângă agenţia de turism, mă ocup şi de consultanţă, ajut firmele norvegiene să înceapă un business în România şi invers. Ceea ce mă bucură foarte mult este că au început firmele româneşti să vină în Norvegia. O firmă de IT din Cluj va deschide un birou în Oslo“, spune Cristian Turc, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.
Agenţia de turism Visit Romania a fost înfiinţată în 2013, ulterior antreprenorul a început şi consultanţa de business, şi importul de vin românesc în Norvegia. Visit România a pornit prima dată ca un website unde Cristian Turc punea diferite poze din România şi unde a scris şi câteva articole. Ulterior, această activitate s-a transformat într-un business şi a devenit o agenţie de turism care se ocupă cu aducerea norvegienilor în vacanţe în România.
„Norvegienii nu ştiu prea multe despre România. Vin aici cu aşteptări mici şi au experienţe deosebite. Când se întorc din vacanţa din România sunt impresionaţi, le plac oamenii pentru că sunt deschişi, dar şi faptul că avem o ţară a contrastelor“, spune el.
Turiştii norvegieni aleg, în special, tururile prin Transilvania sau degustările de vin din Dealu Mare.
Antreprenorul a început încă de anul trecut să promoveze România şi în rândul altor agenţii de turism din Norvegia, organizând infotrip-uri pentru reprezentanţii unor turoperatori de acolo.
„Nu doar că ei nu au tururi în Romania, dar nici ei nu au fost. Au fost în toată lumea şi în România nu au ajuns“, precizează el.
Preţul unui pachet turistic în România variază între 600 euro şi 1.000 euro, în funcţie de tipul pachetului, de cazare şi de dimensiunea grupului. Mulţi dintre cei care călătoresc în România au peste 55 ani şi aleg vacanţe de circa 6-7 zile, în medie.
Anul trecut, Visit România a adus doar câteva zeci de turişti norvegieni care şi-au făcut vacanţa în România. Pentru anul acesta, antreprenorul se aşteaptă la o creştere.
„Avem deja sute de turişti care au rezervat tururi. Am participat la Târgul de Turism din Oslo şi au fost mulţi interesaţi. Avem câteva tururi standard care sunt sold out. Multe dintre tururi le personalizăm, dar avem şi câteva standard, care sunt sold out, mai ales cele în Transilvania“, adaugă el.
Chiar dacă cererea este în creştere, nu a revenit încă la nivelul de dinainte de pandemie, unul dintre motive fiind războiul din Ucraina, din cauză căruia turiştii străini sunt reticenţi când vine vorba de vacanţe în România. Spre exemplu, în 2019, antreprenorul ajunsese la peste 1.000 de oaspeţi.
Pe lângă agenţia de turism, antreprenorul a început în urmă cu patru ani un business care importă vin românesc în Norvegia şi pe care îl promovează pe piaţa de acolo. Vinurile româneşti ajung la restaurante, hoteluri şi magazine din Norvegia.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE