ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Ileana Kripp, coproprietar Crama Ştirbey: Circa 15% din producţia noastră merge la export. Străinii sunt foarte interesaţi de soiurile româneşti. Crama Ştirbey are în proprietate aproximativ 24 de hectare plantate cu viţă-de-vie, iar producţia anuală se ridică la circa 100.000 de sticle.

12.09.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Crama Ştirbey, situată în zona Drăgăşani, trimite circa 15% din producţia anuală la export, iar Ileana Kripp, coproprietara cramei, susţine că străinii sunt tot mai interesaţi de vinurile făcute din soiurile româneşti.

„Cam 40% din tot ce vinificăm merge către restaurante şi baruri, alte 40% din sticlele produse se duc în magazinele specializate şi circa 15% din total ajunge în străinătate. În anumite ţări, chiar dacă acolo consumatorii au vinuri locale, ei sunt foarte interesaţi de soiurile româneşti şi asta ne bucură foarte tare“, spune Ileana Kripp, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Crama are plantate patru soiuri de struguri albi, dintre care trei sunt locale, şi patru soiuri de struguri roşii, dintre care două sunt româneşti. Crâmpoşia, Feteasca Regală şi Tămâioasa Românească sunt soiurile autohtone de struguri albi, pe când porto­foliul de soiuri roşii locale cu­prinde Negru de Drăgăşani şi Novac.

„Toate vinurile noastre sunt realizate dintr-un singur soi, nu facem cupaje, ceea ce e un lucru greu. Soiurile pure sunt căutate de consumatori, şi aici şi în afară, pentru că îţi permit să le descoperi. Dacă bei un vin dintr-un singur soi, poţi să îl descoperi din toate privinţele, este un plus“, explică Ileana Kripp.

Crama Ştirbey are în proprietate circa 24 de hectare plantate cu viţă-de-vie, iar producţia anuală se ridică la aproximativ 100.000 de sticle. Valoarea exactă depinde foarte mult de anul agricol şi de modul cum vremea influenţează culturile de viţă-de-vie. Vinul companiei se găseşte în HoReCa şi în magazinele specializate, neavând însă prezenţă şi pe rafturile marilor retaileri.

„Au venit către noi marii retaileri, dar nu avem nici cantitatea şi nici dorinţa de a-i putea servi. Noi vrem să ducem mai departe tradiţia familiei, nu să devenim un mare producător. Cred că suntem unii dintre puţinii actori care faceau şi înainte vin şi care am reluat procesul (după 1990 - n.red.). Ce realizăm noi la Drăgăşani a fost dintotdeauna o producţie de nişă“, spune ea.

Ileana Kripp este descendenta familiei Ştirbey, care înainte de instaurarea comunismului în România deţinea pământul actual al cramei. Familia Ştirbey produce vin încă de la 1800. După căderea comunismului, Ilenei Kripp i-au fost retrocedate pământurile familiei, cu o suprafaţă totală de 20 de hectare, iar ulterior ea a extins terenul până la 24,6 hectare.

„Am avut marele noroc să ni se retrocedeze aceleaşi parcele ale familiei, cam 60% în stare foarte bună a soiurilor. Erau doar soiuri albe pentru că, în timpul comunismului, toate cele roşii au fost luate din zona Drăgăşani şi duse la Sâmbureşti, unde au fost plantate exclusiv soiurile roşii. Am avut noroc să avem soiuri bune, bine îngrijite, astfel că azi facem Crâmpoşia dintr-o viţă de 41 de ani“, povesteşte Ileana Kripp.

Circa 60% din strugurii Cramei Ştirbey sunt albi, iar restul roşii.

Antreprenoarea nu îşi doreşte o extindere a producţiei, vrând să păstreze ideea de cramă de familie, cu o producţie mică, de nişă, nu una care să se plieze pe consumul de masă.

Anul trecut, Agricola Ştirbey, compania care administrează crama, a avut venituri de 2,6 milioane lei (plus 25,7%) şi o pierdere de 490.000 lei, potirvit datelor Ministerului de Finanţe.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor