ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Ovidiu Şandor, Mulberry Development: În 2023 vom vedea mai puţine proiecte imobiliare nou demarate. Astfel, dacă vor dori lucrări, constructorii va trebui să vină cu preţuri mai atent calculate

07.03.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Hotelul Radisson din Timişoara, amplasat în cadrul proiectului imobiliar ISHO, a fost anunţat încă de dinainte de pandemie Din momentul în care vor fi reluate lucrările, ele ar trebui să fie gata în 24 de luni.

Ovidiu Şandor, CEO al Mulberry Development, dezvoltatorul proiectului imobiliar mixt ISHO din Timişoara, spune că lucrările la hotelul Radisson din oraşul de pe Bega vor fi reluate în acest an, după ce investiţia a fost pusă în aşteptare ca urmare a izbucnirii pandemiei şi, ulterior, a războiului. Hotelul Radisson din Timişoara, amplasat în cadrul proiectului ISHO, a fost anunţat încă de dinainte de criza sanitară ce a izbucnit în 2020 în primăvară.

„Planul nostru este să redemarăm proiectul hotelier care a fost îngheţat când a apărut pandemia, perioadă care a continuat apoi cu războiul (ruso-ucrainean - n.red.). Timişoara are nevoie de un hotel sub un brand internaţional serios. În acest segment al pieţei imobiliare, noi credem că piaţa este clară. Hotelul va fi dat în folosinţă 24 de luni mai târziu (faţă de data reluării lucrărilor - n.red.)“, spune Ovidiu Şandor, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Compania condusă de către antreprenor a dezvoltat proiectul ISHO, care include o componentă de birouri, partea de rezidenţial, alături de viitorul hotel Radisson. Antreprenorul spune că zona de birouri din cadrul proiectului ISHO a fost finalizată, iar anul acesta va fi construită o nouă clădire rezidenţială.

După un an cu creşteri galopante ale preţurilor la materii prime, Ovidiu Şandor spune că observă o stagnare a scumpirilor venite din partea furnizorilor, iar asta în contextul în care numărul proiectelor din zona imobiliară este aşteptat să fie mai mic în acest an.

„E şi contextul geopolitic de vină, dar şi costul banilor. Odată cu creşterea importantă a dobânzilor, lucrurile stau altfel. Cred că şi băncile sunt mult mai atente care proiecte sunt finanţate în continuare“, spune el.

Antreprenorul este de părere că România va fi afectată de problemele economice de la nivel mondial, însă el nu aşteaptă o criză majoră, ci o temperare a avântului din ultima perioadă. De asemenea, Şandor crede că anul acesta va exista o moderare a preţurilor, chiar şi o scădere a costurilor în anumite cazuri.

„Cred că în 2023 vom vedea mai puţine proiecte imobiliare nou demarate şi cred că acest lucru va avea un impact asupra preţului constructorilor. Dacă vor dori lucrări, va trebui să vină cu preţuri mai atent calculate faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani şi asta se aplică furnizorilor lor de materiale, dar şi celor de echipamente. Anul acesta, dezvoltatorii vor avea o poziţie de negociere mult mai bună faţă de situaţiile din ultimii ani“, este el de părere.

Ovidiu Şandor mai spune că, în contextul actual al inflaţiei record şi al dobânzilor în creştere, cea mai afectată zonă a pieţei imobiliare va fi cea din segmentul rezidenţial care se bazează pe cumpărătorii ce achiziţionează case cu sume provenite în mare parte din creditele bancare. „Aceste proiecte vor avea de suferit şi îmi e greu să cred că vom vedea noi dez­vol­tări de volum (cu multe apartamente - n.red.) pornite în acest an. Cred că mai si­gură este zona superioară a pieţei, unde vorbim de cumpărători care au banii în bancă sau care depind de un credit bancar mai mic.“

„Acolo cred o să vedem în continuare tranzacţii şi astfel, aceasta este o piaţă mult mai activă.“

Pe partea de birouri, el este de părere că va exista o stabilitate, pentru că şi în acest an companiile vor negocia cu angajaţii în ceea ce priveşte mixul dintre lucratul de acasă şi de la birou, astfel că lucrurile nu se vor modifica semnificativ faţă de perioada recentă. Cu toate acestea, ar putea exista mici schimbări în bine pentru piaţa locală dacă vor exista companii care vor alege să îşi mute birourile din vestul Bătrânului Continent către România, iar asta în cazul în care marile economii europene vor fi lovite de recesiune.

„Nu mă aştept să văd multe proiecte noi începute în segmentul de office, cred că dezvoltatorii vor securiza autorizaţii de construcţii, dar demararea poate va mai aştepta“, precizează el.

Antreprenorul a făcut în urmă cu patru ani o investiţie în zona educaţională, mai exact a deschis British International School of Timişoara, prima şcoală internaţională din vestul ţării. Recent, Şandor a demarat construcţia unei noi clădiri în cadrul campusului, investiţie care va dubla capacitatea instituţiei. În prezent, şcoala are circa 500 de elevi, iar 160 de copii se află pe listele de aşteptare. Noua clădire va creşte capacitatea la peste 900 de persoane, iar lucrările vor fi finalizate în luna septembrie.

„Credem că în trei ani vom ajunge la peste 800 de elevi. Chiar dacă avem un istoric scurt, creşterea noastră este de peste 100 de elevi pe an.“

Şcoala este operată de o fundaţie înfiinţată de Ovidiu Şandor. Antreprenorul ia în calcul să construiască o astfel de şcoală şi într-un alt oraş.

„Educaţia este un domeniu care merită atenţia noastră a antreprenorilor.“

 

Ovidiu Şandor, CEO Mulberry Development: Nu mă aştept să văd multe proiecte noi începute pe zona de birouri, cred că dezvoltatorii vor securiza autorizaţii de construcţii, dar demararea poate va mai aştepta.


 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor