ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Cristian Preotu, fondatorul Le Manoir: Următorul proiect în care vom investi va fi un Le Manoir Concept Store, unde vor fi toate produsele noastre de gastronomie, parte de servire, evenimente. Suntem în discuţii cu investitori

07.09.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Pentru anul acesta, antreprenorul estimează venituri de circa 7 milioane euro la nivelul grupului, în creştere uşoară faţă de anul anterior.

Grupul Le Manoir se uită să îşi extindă businessul prin adăugarea unui nou maga­zin Le Manoir, care va fi un concept store şi va avea în plus partea de servire a unor produse gas­tro­nomice, cât şi cărţi sau evenimente cul­tu­rale. Cristian Preotu, fondatorul grupului Le Manoir, spune că se află în discuţii cu investitori pentru a găsi un spaţiu potrivit pentru un astfel de concept de magazin.

„Următorul proiect va fi Le Manoir Concept Store în care vom avea toate pro­dusele noastre de gastronomie plus partea de servire, vom avea şi cărţi, vom avea şi intervenţii. Suntem în discuţii cu investitori pentru că este vorba de un imobil mare, avem nevoie de un spaţiu de 400 de metri pă­traţi, suntem în discuţii cu dezvoltatori în sensul acesta, dar ne uităm la partea de nord a Bucureştiului“, spune Cristian Preotu în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Ultimul proiect dezvoltat de grupul Le Manoir este Le Manoir Gourmet Market, deschis în luna aprilie a acestui an, care are, pe lângă partea de retail, şi zonă de servire a mesei, o zonă de măcelărie, patiserie şi un bar. Antreprenorul spune că acest tip de business a prins foarte bine la public.

„După trei luni, l-am rafinat destul de mult în sensul în care partea de gastrono­mie este bazată pe reţete cu produse pe care le avem în magazine. Mai mulţi producători cu care colaborăm au făcut reţete cu aceste produse împreună cu bucătari-şefi, ne-au transmis aceste reţete şi am început să le punem în practică. În magazin vom putea servi acele produse, dar pot fi pregătite şi acasă“, explică el.

Grupul Le Manoir mai are în portofo­liu şi magazinele Le Manoir, restaurantul Le Bistrot Francais, magazinele Comtesse du Barry, un magazin de haine pentru copii, cât şi distribuţia de vinuri şi produse gastronomice pentru mai multe restaurante din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Cristian Preotu spune însă că cele mai profitabile businessuri din portofoliu sunt magazinele, nu restaurantele.

„Voi dezvolta mai mult partea de gourmet market, în care să fie diverse produse conexe cu gastronomia şi vinurile. Partea de gastronomie high end nu este foarte profitabilă, este mai mult un business de prezentare. Ne acoperim costurile cu puţin profit, dar profitul se face din restul activităţilor anume distribuşia, magazinele proprii“, spune Cristian Preotu.

Pentru anul acesta, antreprenorul estimează venituri de circa 7 milioane euro, în creştere uşoară faţă de anul anterior. Businessul a crescut constant încă de la înfiinţarea sa în 2004, fiind mai puţin afectat de perioadele de criză.

Deşi preţurile în economie au crescut constant şi la niveluri record în ultimul an, Cristian Preotu susţine că preţurile din magazinele grupului Le Manoir nu au fost modificate sau au suferit creşteri foarte mici.

„Preţurile noastre, având în vedere că tot ce este în jurul nostru creşte într-un ritm foarte susţinut, au devenit foarte rezonabile. Sunt puţine produse care s-au scumpit, fiind mici producători, iar produsele erau deja scumpe. Preţul a fost ţinut mult mai uşor în mână. în urmă 15 ani, eram foarte scumpi, acum, comparativ cu alte produse care sunt în piaţă de o calitate mult mai joasă, nu mai părem atât de scumpi“, precizează el.

În 2021, grupul Le Manoir şi dezvoltatorul imobiliar One United au cumpărat boutique hotelul Carpathian Lodge Măgura din Buzău, tranzacţie în valoare de 2,35 mil. euro. Businessul hotelier, susţine antreprenorul, merge bine, existând cerere din partea multor străini. Odată cu experienţa hotelului din Buzău, Cristian Preotu se uită şi la o potenţială investiţie într-un hotel din Bucureşti.

„De multă vreme ne dorim să facem ceva şi în Bucureşti sub forma unui boutique hotel, un mic hotel foarte luxos cu servicii foarte bune, s-ar preta bine portofoliului. Ce facem la Măgura ne ajută sa înţelegem industria, acolo avem mulţi clienţi din străinătate“, mai spune el.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor