ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Dumitrescu, proprietar al grupului de restaurante SHC: Avem în plan să facem între una şi trei achiziţii pe an. Avem constant pe masă câte cinci oferte, dar multe nu se concretizează sau nu se justifică

19.12.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Grupul de restaurante SHC îşi propune extinderea portofoliului de localuri atât prin achiziţia de noi jucători, cât şi prin deschiderea unor noi restaurante. Unul dintre planurile grupului este de a achiziţiona între unu şi trei jucători pe an, însă constant există mai multe oferte venite către grup, dar nu toate se concretizează.

„Noi avem în plan între una şi trei achi­ziţii pe an, avem pe masă tot timpul minim cinci oferte, dar multe dintre ele nu se concretizează şi nu se justifică. Poate, la un moment dat, o să ne întoarcem la una din ele, dar tot timpul evaluăm“, spune Radu Dumitrescu, proprietarul grupului de restaurante SHC, în  cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Grupul vrea să se extindă şi prin deschiderea de noi restaurante însă oferta din piaţa imobiliară pentru spaţii medii spre mari, aşa cum caută SHC, este limitată.

Anul acesta, grupul SHC a cumpărat Vacamuu, un steakhouse din zona Floreasca a Bucureştiului. Aceasta este cea de-a doua preluare în ultimii ani, după ce în 2020 grupul a cumpărat 18 Lounge şi Embassy Park, acesta din urmă fiind rebranduit în Stadio.

În prezent, SHC numără şapte restaurante, respectiv NOR, 18 Lounge, Cişmigiu Bistro, cele trei localuri Stadio (Unirii, Universitate şi Herăstrău) şi Vacamuuu. Cel din urmă a trecut printr-un proces de renovare, urmând a fi redeschis în luna ianuarie.

„Restaurantul va rămâne un steakhouse, am învăţat foarte multe lucruri despre carnea de vită pe care nu le ştiam până acum, acum ne importăm toată carnea de vită de la mai mulţi furnizori din Europa. Am învăţat cum să o importăm, ce să cerem şi cum să o preparăm mai bine decât o făceam până acum. Vom schimba o parte din lucruri, meniul va fi altul şi din ianuarie se va deschide un restaurant cu un design nou“, spune Radu Dumitrescu.

Anul acesta, grupul de restaurante SHC va încheia cu venituri de aproape 90 milioane lei, în creştere faţă de anul anterior când cifra de afaceri a grupului a fost de circa 52 mil. lei. Creşterea vine atât din achiziţia restaurantului Vacamuu, dar şi din numărul mai mare de oaspeţi care au ajuns în restaurantele grupului.

„Românii sunt în continuare dornici să iasă, inflaţia le-a mai mâncat din puterea de cumpărare. Noi trebuie să mărim preţurile continuu şi pe baza taxelor de acum si pe baza inflaţiei, facturilor la energie, gaze, salarii care au venit după pandemie, dar se pare că oamenii vor să iasă în oraş, ies la restaurante în proporţie destul de mare. La noi, numărul de tranzacţii a crescut cu 2%, puţin, dar a crescut, ceea ce e foarte bine pentru că ne aşteptam să scadă“, spune Radu Dumitrescu.

Antreprenorul spune că preţurile au crescut, în medie, cu 16%, iar în funcţie de cum vor evolua costurile şi preţurile venite de la furnizori, vor mai putea avea loc majorări.

Cele şapte restaurante din grupul SHC au o medie de 2.000 de oaspeţi pe zi, însă în ultimele luni din an, noiembrie şi decembrie, numărul acestora creşte până la 2.500 de persoane.

Radu Dumitrescu îşi doreşte ca până în 2035 să ajungă la 10 milioane de oaspeţi pe an, un obiectiv ambiţios pe care vrea să îl atingă prin dezvoltarea companiei.

„Lucrăm la acest plan şi sperăm să îl finalizăm cât mai curând. Momentan, suntem la mai puţin de 5% din acest obiectiv. Vrem să avem un portofoliu diversificat, să avem diferite tipuri de localuri, poate catering, cafenele, restaurante a la carte, fast food. Sperăm ca până la finalul anului să terminăm strategia într-o proporţie de 80-90%“, explică antreprenorul.

Deşi compania nu a pornit având o anumite viziune de cum ar dori să evolueze, astăzi, SHC este o companie multibrand, aceasta fiind şi direcţie de dezvoltare pe mai departe. Radu Dumitrescu îşi doreşte să se extindă în marile oraşe ale ţării, iar pe viitor, ia în calcul şi francizarea businessului.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor