ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Sebastian Mîndroiu, cofondator al PickTwo Studio: Clădirile de birouri se vor adapta unui mod de lucru flexibil, vor deveni spaţii de coworking, iar închirierea se va face per unitate. Proiectele din zona de office reprezintă cam 20-25% din portofoliul de clienţi al biroului de arhitectură

14.09.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Cele mai multe proiecte ale companiei vin dinspre HoReCa, industrie care generează circa 70% din cifra de afaceri a PickTwo Studio.

Pandemia a schimbat modul de lucru al marilor companii, exis­tând efecte imediate asupra sec­torului imobiliar, mai exact asupra zonei de office. Mulţi an­gajaţi încă lucrează în sistem remote sau hibrid, ceea ce face ca o bună parte din spaţiile de birouri închiriate de companii să fie neutilizate. Ca urmare a acestor schim­bări în modul de lucru, firmele vor alege spaţii permanente mai mici şi vor exista şi zone de coworking în cadrul clădirilor de birouri, spune Sebastian Mîndroiu, cofon­dator al biroului de arhitectură PickTwo Studio, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

„Cred că segmentul de office va tre­ce printr-o transformare în ur­mă­­torii ani. Acum, un an­ga­jator îşi asu­mă un con­tract de câ­te­va mii de me­tri pătraţi, iar asta pe o perioadă de trei-cinci ani. Dar oamenii nu vin la bi­rou (ca până îna­inte de pandemie – n.red.). Ci­neva care are acest spa­ţiu în chi­rie nu are nevoie să-l folo­sească la ca­pa­citate ma­ximă. Cred că se va trece la o zonă de lucru flexibilă. Avem şi proiecte în acest sens. Vor exista spaţii de coworking în clădirile de birouri, iar închirierea se va face per unitate, per birou“, explică el.

Odată cu aceste schimbări, vor apă­rea şi companiile care vor intermedia astfel de servicii, care vor face managementul spa­ţiului. Ele vor fi diferite de cele care administrează clădirea. Seg­mentul de office, spu­ne Sebastian Mîn­droiu, se confruntă în con­ti­nuare cu probleme cauzate de pandemia care a dus la un model de lucru remote sau hibrid. Astfel, nu există noi proiecte de amenajare a clădirilor de birouri, ci doar de recomparti­men­tare a acestora.

Proiectele din zona de office reprezintă cam 20-25% din portofoliul de clienţi al biroului de arhitectură. Cele mai multe pro­iecte ale companiei vin dinspre HoReCa, industrie care generează circa 70% din cifra de afaceri a PickTwo Studio. Compania des­fă­şoară activităţi de design interior specializat, fiind fondată în 2013 de Sebastian Mîndroiu şi Radu Călin.

Sectorul HoReCa, spune Mîndroiu, a mers bine în acest an, fiind proiecte noi începute sau care urmează a fi demarate.

„În 2023, în HoReCa au fost demarate proiecte noi şi în continuare apar dezvol­tări. Nu văd o încetinire. Cred că a fost un an bun şi din punctul de vedere al înca­să­ri­lor operatorilor de restaurante. Pe zona de res­taurante casual, există investiţii majore în centrul oraşului - Calea Victoriei, zona Uni­versităţii -, se animă foarte mult Bucu­reştiul. Aici, cam orice spaţiu apare se dă foarte repede. Am avut cazuri în care, dacă a apărut un spaţiu la parterul unei clădiri, am fost în discuţii cu doi sau trei potenţiali clienţi. Există o mică licitaţie pentru spaţii bune pentru restaurante“, spune el.

Totodată, un sector care reîncepe să aibă proiecte noi este cel hotelier, unde există câteva investiţii mari, prin care clădiri vechi sunt recondiţionate şi renovate. E vorba de hoteluri cu o capacitate de peste 150 de camere. În general, hotelurile presu­pun proiecte complexe de amenajare, astfel că bugetele de renovare a unităţilor de cazare cu peste 100-150 de camere pleacă de la circa 10 mil. euro.

Deşi sectorul HoReCa şi cel de office acoperă cea mai mare parte a portofoliului, PickTwo Studio se ocupă şi de proiecte de retail, şi de rezidenţial.

„În retail, în ultimii ani, am lucrat cu operatori foarte mari, care au mai multe spaţii de închiriat şi au nevoie de concepte diferite. Am lucrat cu reţele de hipermarketuri, care au în cadrul magazinelor ceva ce ei numesc universuri, acele zone individuale, care trebuie regândite an de an“, precizează el.

De asemenea, în zona rezidenţială, biroul de arhitectură se uită la proiectele din categoria premium, care pot aduce venituri mai mari, dar care au şi un nivel de complexitate mai ridicat.

Doar 7-8% din proprietarii care îşi achiziţionează un apartament apelează la servicii de design de interior, spune Sebastian Mîndroiu, astfel că există foarte mult loc de dezvoltare în această piaţă.

Anul trecut, biroul de arhitectură s-a ocupat de 116 proiecte, iar pentru anul acesta este estimat un număr similar. PickTwo Studio a încheiat 2022 cu venituri de aproape 1 milion euro, nivel la care speră Sebastian Mîndroiu să ajungă şi în acest an.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor