ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Teodora Rădulescu, CEO al Bookster: Am crescut an de an numărul abonaţilor şi am ajuns la 100.000 de cititori activi. Circa 1.400 de companii oferă Bookster angajaţilor lor

05.03.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Bookster a ajuns la circa 100.000 de cititori activi în platformă, spune Teodora Rădulescu, CEO al companiei de livrare şi împrumut de cărţi. Astfel, platforma şi-a crescut constant numărul abonaţilor, dar şi al companiilor partenere, aproximativ 1.400 de firme oferind astfel de beneficii salariaţilor lor. De altfel, firmele sunt clienţii Bookster, ele plătind abonamentul pentru proprii salariaţi, acesta fiind perceput ca un beneficiu extrasalarial.

„An de an creştem cu undeva la 12.000-15.000 de cititori activi. Comunitatea noastră creşte mai mult, dar nu îi clasificăm pe toţi drept cititori activi. Noi luăm în calcul oamenii care citesc cu anumită frecvenţă. Singurul moment în care creşterea noastră a stagnat a fost în pandemie, atunci şi numărul de companii care oferă Bookster s-a oprit din creştere. Azi avem un avans puternic, suntem la 1.400 de firme partenere“, spune Teodora Rădulescu, prezentă în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Spre comparaţie, în pandemie erau circa 1.000 de firme.

În ceea ce priveşte noutăţile anului trecut, acestea au ţinut de preferinţele de lectură ale abonaţilor.

„Am remarcat tendinţa oamenilor de a se preocupa de echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, de a se educa în zona de burn out şi  dea înţelege mai bine să îşi gestioneze emoţiile, astfel încât să nu ajungă într-o fază de epuizare profesională. În 2023, în topul lecturilor au fost cărţile de dezvoltare personală. Orice apărea la noi în platformă în zona asta devenea rapid foarte popular“, adaugă ea.

În acest context, Bookster a adăugat în propriul portofoliu tot mai multe cărţi din zona dezvoltării personale şi profesionale, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor abonaţilor. Cererea pentru astfel de lecturi a început să se contureze încă din pandemie, moment în care platforma a introdus soluţii rapide pentru cititori.

„Am observat o tendinţă a oamenilor de a căuta soluţii rapide, materiale de citit în 15 minute, texte care să îţi dea câteva idei pe care să le pui în practică. Am început să construim rezumate ale celor mai căutate cărţi în zona asta. Avem şi partea de audio“, spune Teodora Rădulescu.

Nevoia de a citi mai întâi rezumatul unei opere este doar în cazul cititorilor de cărţi de dezvoltare personală şi profesională. În cazul beletristicii, lucrurile stau diferit. Executivul spune că anul trecut oamenii au căutat cărţi care să îi ajute chiar şi în problemele de zi cu zi.

„Ce ne-a surprins pe noi a fost că, la jumătatea anului trecut, oamenii au început să caute foarte mult despre cum să ceri o mărire de salariu. Se pare că oamenii se îndreaptă către lectură şi pentru lucrurile practice, de zi cu zi.“

Cea mai căutată carte a lui 2023 a fost “Când corpul spune nu“, scrisă de Gabor Mate, autorul anului pe Bookster.

Teodora Rădulescu spune că platforma îşi propune să lanseze diferite servicii astfel încât să îi atragă mai mult pe abonaţi să citească.

Bookster este un business B2B, adică semnează contracte cu alte firme. Mai departe, acestea le oferă salariaţilor lor acces la serviciul de împrumut de cărţi. Mai exact, firmele plătesc aceste abonamente pentru angajaţi, ca un beneficiu extrasalarial. Bookster a fost fondată în 2013, de Bogdan Georgescu şi Alexandra Stroe, dar, în 2022, businessul a fost preluat de Octavian Radu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali. Sub noul acţionariat, afacerea şi-a schimbat modelul de operare şi nu mai este o bibliotecă, ci un serviciu de livrare de cărţi împrumutate, adică Bookster nu mai este o bibliotecă, ci lucreaza cu biblioteci. În 2022, compania care operează Bookster a avut afaceri de 18 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Anterior, platforma era operată de un ONG.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor