ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Eliza Yokina, senior partner Cumulus: În perioada asta investiţiile nu s-au oprit, lucrăm la două hoteluri de brand internaţional cu peste 200 de camere

15.08.2020, 14:41 Autor: Miruna Diaconu

♦ Biroul de arhitectură Cumulus a luat naştere prin fuziunea a trei birouri de arhitectură din Bucureşti - PZP, SYAA şi Arxtudio ♦ „S-a simţit şi la noi criza, cifra de afaceri a scăzut în primele şase luni, dar suntem optimişti că în a doua parte a anului va fi mai bine.“

Eliza Yokina, senior part­ner în cadrul biroului de arhitectură Cumulus, spune că efectele pan­demiei nu s-au resim­ţit considerabil în afacerile companiei dat fiind că în toată această perioadă investiţiile în piaţă nu s-au oprit, iar proiectele sunt în derulare.

„În această perioadă, investiţiile nu s-au oprit, ci au continuat. Lucrăm la două hoteluri de brand internaţional, fiecare cu peste 200 de camere, dar nu este singura zonă în care lucrăm. Portofoliul nostru este încă divers şi nu nu ne dorim să îl restrângem, dar sigur că vrem să ne specializăm în mai multe zone, astfel încât să oferim serviciile la un anumit standard cerut din ce în ce mai mult în piaţă“, spune Eliza Yokina, senior partner în cadrul biroului de arhitectură Cumulus, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Eliza Yokina a înfiinţat primul său birou de arhitectură în 2006, alături de Adrian Floare. Biroul de arhitectură era la acea vreme unul de mici dimensiuni  care realiza proiecte mici şi medii adaptate foarte precis la cerinţele clientului. Apoi, biroul de arhitectură Cumulus a luat naştere prin fuziunea a trei birouri de arhitectură din Bucureşti - PZP, SYAA şi Arxtudio.

„Într-un an normal lucrăm la peste 40 proiecte, acum (după fuziune - n.red.)  lucrăm în cu totul altă formulă. Cumulus e pe piaţă de trei ani şi ne-am dorit să creştem astfel încât să oferim servicii complexe şi complete faţă de ceea ce puteam noi. Astfel am putut să accesăm proiecte mai mari şi am crescut destul de mult echipa. În total suntem 40 de arhitecţi, plus că am intrat în parteneriat şi cu o firmă de proiectare pentru instalaţii. Ne-am dorit să venim cu o ofertă completă către clienţii noştri, să fim o companie de proiectare integrată“, spune Eliza Yokina.

Totuşi, criza s-a resimţit şi pentru bi­roul de arhitectură, nu la fel de sem­ni­ficativ ca pentru alte companii, dar pen­tru primele şase luni ale acestui an a fost înregistrată o scădere a cifrei de afaceri. „La noi criza s-a manifestat mai pu­ţin, cifra de afaceri a scăzut în primele şase luni ale acestui an, dar noi ne-am păstrat în­treaga echipă şi volumul de mun­că nu a scăzut. Proiectele începute nu se întrerup, mai ales dacă sunt în fază avan­sată. Ne ajută şi faptul că avem un por­tofoliu divers, avem şi proiecte de urbanism, de infrastructură, retail, indus­trial şi atunci pentru că sunt diverse şi multe, piaţa nu a căzut complet în toate di­recţiile. Suntem optimişti că în a doua parte a anului va fi mai bine“, precizează ea.

Ea este de părere că portofoliul divers pe care biroul de arhitectură îl are îi ajută foarte mult pentru a susţine businessul, astfel că în momentul în care într-o anumită zonă investiţiile se opresc lipsa poate fi acoperită dintr-o zonă care în momente dificile generează venituri.

„Noi am mai trecut printr-o criză şi a fost o ocazie bună să lucrăm pe anumite tipuri de proiecte, iar atunci am reuşit să ne păstrăm echipa pentru că toate perioadele de acest tip te ajută să te echilibrezi mai bine ca companie“, adaugă Eliza Yokina.

Pe parte de proiecte private, biroul de arhitectură are în lucru anul acesta mai multe proiecte rezidenţiale - în zona Domenii, parcul Circului, în zona de nord şi de sud a Capitalei - care însumează aproximativ 1.000 de apartamente, dar şi proiecte pe partea hotelieră sau de birouri.

Totodată, biroul de arhitectură are în derulare proiectul hotelului Autograph by Mariott, dar Cumulus s-a ocupat şi de proiectele hotelurilor Hilton Garden Inn, Moxi by Marriott.

Compania Cumulus Architecture a obţinut afaceri de 7,5 mil. lei anul trecut, minus 15%.

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor