ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Feliciu Paraschiv, fondatorul Paco Supermarket: Ne confruntăm cu creşteri de preţuri care nu sunt justificate. Producătorii scumpesc în continuare

11.04.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

După anunţul făcut de Consiliul Concurenţei privind investigarea a 13 producători de ulei, unt şi zahăr pentru posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor, Feliciu Paraschiv a observat o scădere bruscă a preţului la ulei, de la 12 lei la 6 lei.

Feliciu Paraschiv, fondatorul lanţului de magazine Paco Super­market, spune că în continuare există scumpiri venite de la producători, cu toate că preţurile la energie şi gaze au fost plafonate, preţul combustibilului este mai mic decât anul trecut, iar salariile nu au crescut în acelaşi ritm cu inflaţia.

„Ne confruntăm cu creşteri de preţuri care nu sunt justificate. Producătorii scumpesc în continuare. Noi avem 200 de furnizori, vin cam patru-cinci înştiinţări de scumpiri pe zi“, a spus Feliciu Paraschiv în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Antreprenorul precizează că, recent, carnea de pui a fost scumpită de producător cu circa 25%, cu toate că în ultima perioadă costurile nu au crescut la fel de mult.

„Am avut scumpiri la carnea de pasăre şi am întrebat de unde vin acestea. Gazul şi curentul sunt plafonate, combustibilul s-a ieftinit, salariile nu au crescut foarte mult, cerealele vin ieftine din Ucraina.“

„De ce creşti carnea cu 25%? Ei au zis că nu mai pot, că au crescut toate cheltuielile. Răspunsul meu este că se poate“, spune el.

Mai mult, după anunţul făcut de Consiliul Concurenţei privind investigarea a 13 producători de ulei, unt şi zahăr pentru posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor, Feliciu Paraschiv a observat o scădere bruscă a preţului la ulei, de la 12 lei la 6 lei.

„Faptul că acum a început să scadă ne face să înţelegem că a crescut artificial, nimeni nu o să recunoască“, mai spune acesta.

Povestea Paco a început, acum mai bine de 25 de ani, cu un singur magazin în judeţul Vrancea. Astăzi reţeaua a ajuns la 15 unităţi în acelaşi judeţ şi la afaceri de 34 de milioane de euro în 2021, în creştere cu 17% faţă de anul anterior. Businessul îşi continuă expansiunea, dar se concentrează pe zona Vrancea, acolo unde a şi luat naştere afacerea. Pentru anul acesta, antreprenorul estimează o creştere de 20% a cifrei de afaceri, însă acest avans vine şi pe seama inflaţiei.

Paco Supermarket numără peste 420 de angajaţi, însă antreprenorul spune că întoarcerea românilor în ţară în perioada Covid a mai redus din presiunea de pe piaţa forţei de muncă. Mai mult, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a determinat o parte din românii care locuiau acolo să se întoarcă în ţară.

„Cei care se întorc au în jur de 45 de ani şi vin la noi la angajare. Unii nu au mai făcut faţă pentru că şi acolo concurenţa pe piaţa muncii este mare, acolo trebuie să fii tânăr să munceşti, sunt norme şi targeturi greu de realizat. Ei vin acasă să se aşeze şi îşi caută un loc de muncă unde să iasă la pensie“, spune Feliciu Paraschiv.

Ceea ce devine tot mai dificil, spune antreprenorul, este să îşi păstreze angajaţii.

„Ceea ce nu înţeleg oamenii şi devin din ce în ce mai nedumeriţi este discrepanţa între ei şi angajaţii de la stat. Avem de-a face cu o aristocraţie bugetară, o mână de oameni care au salarii bune, pensii bune, muncă netargetată“, mai spune el.

Pe lângă partea de business, antreprenorul vrea să să se implice şi în zona de educaţie. Astfel, Paco Supermarket alături de alţi trei jucători din piaţă şi Consiliul Judeţean Vrancea au depus un proiect pentru a accesa fonduri din PNRR pentru construirea unui campus universitar. Consiliul Judeţean pune la dispoziţie circa 10 hectare de teren pentru acest proiect, iar dacă proiectul va fi aprobat, Focşaniul va avea în circa trei ani un campus universitar şi liceal. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 22 milioane euro, bani proveniţi din fondurile PNRR şi de la bugetul local.

Pe lângă companiile locale şi Consiliului Judeţean Vrancea, din acest proiect ar urma să facă parte şi Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

„O să mergem pe un profil economic, ceva de industrie alimentară, nu mergem pe nimic tehnic momentam. Aşteptăm să vedem ce aprobări vom primi“, spune el.


 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor