ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Florin Irimescu s-a retras din afacerea Valeputna, producător de preparate din peşte, şi mizează pe un business cu produse vegane alternative la peşte

20.10.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Bluana este noua companie pe care pariază Florin Irimescu, iar estimările optimiste arată afaceri de 3 milioane euro în trei ani.

Florin Irimescu, fondator al Bluana: Proiecţiile noastre cele mai optimiste sunt ca în trei ani să vindem de 3 mil. euro, iar apoi să dublăm în fiecare an.

Florin Irimescu s-a retras din businessul Valeputna, producător de preparate din peşte, pentru a miza pe o companie care va realiza alimente „verzi“, alternative la peşte. Piaţa produselor vegetariene şi vegane este în creştere, însă trendul este mult mai accentuat în vestul Europei, piaţa locală fiind încă la început de drum.

„Bluana e un business pe o nişă nouă, cea a alternativelor din plante la proteina animală, este totodată un business care se doreşte cu impact în sustenabilitate. În momentul în care noi punem pe piaţă 100 de tone de peşte vegan şi înlocuim 100 de tone de peşte prins din ocean, congelat şi plimbat pe toată planeta, este ca şi când am planta 2,4 milioane de copaci“, spune Florin Irimescu, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca eco­nomia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Antreprenorul face astfel o mutare într-un domeniu complet opus celui cu care el a fost asociat în ultimii ani.

Numele lui Florin Irimescu este asociat istoric cu cel al Valeputna, companie care produce preparate din peşte.

Firma Quality Natural din Suceava, cea care administrează activitatea Valeputna, a fost înfiinţată în anul 2010 de către Mihaela şi Florin Irimescu, după o investiţie de 600.000 de euro din fonduri europene. Conform datelor platformei de analiză Confidas, în acţionariatul companiei se află în prezent pe lângă Florin Irimescu şi antreprenorii Nicolae Troaşe şi Marius Puiu. El figurează încă acţionar, deşi anunţă că s-a retras.

Florin Irimescu spune că pescuitul agresiv din oceane va duce la dispariţia peştelui pentru sushi, iar alternativele la aceste produse vor fi o soluţie pentru viitor. Astfel, antreprenorul plănuieşte să mizeze în principal pe alternativele la peştele pentru sushi.

Până în prezent, Florin Irimescu a atras mai multe finanţări dintre care un grant în valoare de 60.000 euro obţinut prin aceleratorul Black Sea ClimAccelerator, iar din aceeaşi sursă a obţinut anul acesta şi o investiţie de 20.000 euro.

„Piaţa aceasta de alternative la peşte are o creştere de 31% an de an la nivel global. Oamenii reduc consumul de proteină animală. Sunt unii care devin chiar vegetarieni sau vegani. În acest proces de schimbare a obiceiului de consum intră alternativa la carne, proteina vegetală. În primă fază, noua industrie care se conturează încearcă să meargă cu alternative, dar sunt convins că peisajul de proteină vegetală se va duce către propriile creaţii de produse, iar în zece ani vom vorbi de un obicei acceptat de consum“, spune el.

Activitatea Bluana presupune în prezent în principal cercetare pentru găsirea unei formule potrivite pentru realizarea produselor. Alimentele sunt încă în faza de testare, existând teste făcute pe circa 1.000 de persoane din şase ţări, susţine Florin Irimescu. Antreprenorul are în plan ca anul viitor să aibă un soft launch al produselor, însă vrea ca acest business să parcurgă toţi paşii necesari.

„Proiecţiile noastre cele mai optimiste sunt ca în trei ani să vindem de 3 mil. euro, iar apoi să dublăm în fiecare an, însă depinde de foarte mulţi factori această creştere. Vedem acest business ajugând la 5 mil. euro în patru ani“, spune Florin Irimescu.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor