ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Laurenţiu Bănescu, Zăgănu: Anul 2022 a fost unul bun pentru noi, chiar dacă piaţa de bere a fost în scădere. Am crescut cu 16%, dar profitul a fost afectat

12.01.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Laurenţiu Bănescu, cofon­dator al producătorului de bere Zăganu, spune că anul trecut a fost bun din punct de vedere al vânzărilor companiei, în pofida evoluţiei pieţei generale de profil, care a fost în scădere. Producătorul de bere artizanală a încheiat 2022 cu o creştere de 16% a vânzărilor comparativ cu anul anterior, însă profitul a fost afectat considerabil din cauza creşterii preţurilor la materiile prime.

Antreprenorul susţine că scumpiri, dar şi o penurie a materiilor prime vor exista şi în acest an.

„Cea mai importantă provocare pentru noi este achiziţionarea de ambalaje, de sticle, pentru că foarte multe fabrici se găsesc în Ucraina şi Rusia. Reuşim să ne aprovizionăm, însă la costuri mult mai mari. Sperăm ca lucrurile să se normalizeze, dacă nu în primul trimestru din 2023, măcar începând cu cel de-al doilea“, spune Laurenţiu Bănescu, în cadrul emi­siunii ZF 15 minute cu un antre­prenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Antreprenorul adaugă că tot în acest an îşi doreşte să extindă numărul de parteneri ai companiei pe care a cofondat-o, astfel încât berea Zăganu să fie distribuită la nivel naţional.

El caută astfel să încheie tot mai multe parteneriate cu restaurantele din ţară. În prezent, berea Zăganu poate fi găsită în peste 350 de localuri din România. Pe lângă zona de HoReCa, Laurenţiu Bănescu spune că îşi concentrează atenţia, în paralel, şi pe retail, dar şi pe zona de comerţ online.

„Lucrăm cu aproape toate reţelele de retail modern, a fost parte din obiectivul nostru. Ne concentrăm atenţia şi pe online, oamenii îşi pot comanda berea acasă. Cred că orice microberărie oferă acest serviciu, însă datorită unor probleme logistice, el nu e la fel de popular la cel de food delivery. Totuşi, creşte piaţa de profil.î

Berea artizanală reprezintă sub 1% din totalul pieţei de bere în volum, însă acest segment a cunoscut în ultimii ani o creştere importantă dat fiind că tot mai mulţi mici producători şi-au făcut loc într-un domeniu dominat de giganţi străini. Zăganu a fost una dintre primele berării independente din România. Astăzi, sunt în total aproape 100 de astfel de jucători. Cu toate acestea, segmentul are un potenţial semnificativ de creştere în contextul în care România este în top zece cei mai mari consumatori de bere din lume, iar microberăriile încearcă şi să convingă oamenii să treacă de la produsele de masă la cele artizanale.

„În alte ţări europene există sute de microberării. Noi trebuie să venim din spate şi să recuperăm ceva ce a existat deja la noi. La începutul anilor í90 erau multe fabrici de bere, dar care au dispărut. Acum, rolul nostru este se le aducem pe piaţă şi să le repunem produsele artizanale în meniurile localurilor sau pe rafturile magazinelor ca oamenii să aibă acces la eleî, explică Laurenţiu Bănescu.

Compania Fabrica de Bere Bună, care operează brandul Zăganu, a fost fondată de Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu în 2013. În 2021, cifra de afaceri a firmei a fost de 5,3 mil. lei, faţă de 5,6 mil. lei în 2019, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Pandemia a afectat businessul de bere artizanală, astfel că în anii 2020-2021 vânzările au fost mult mai mici deoarece industria HoReCa, principalul canal de vânzare, a fost închisă sau a funcţionat cu restricţii.

Sub brandul Zăganu, pe lângă berea propriu-zisă realizată în judeţul Prahova, există şi o berărie pe Calea Victoriei din Bucureşti. Încasările localului au fost bune anul trecut, iar antreprenorul se uită şi către deschiderea unui al doilea local, însă nu a găsit o locaţie potrivită pentru o astfel de extindere.

„Ne uităm destul de timid la o extindere, dar ne uităm şi la alte oraşe, vedem şi acolo oportunităţi de a deschide un bar Zăganu. Sperăm ca în 2023 să avem noutăţi şi în acest sensî, mai spune el.

 

 

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor