♦ Complexul SunGarden Golf & Spa Resort din Cluj se întinde pe o suprafaţă de peste 30 de hectare, iar investiţia în acest proiect s-a ridicat la 15 milioane euro, susţinută la momentul acela de alte activităţi comerciale ale antreprenorului.
Antreprenorul local Nicoale Căpuşan, fondatorul proiectului SunGarden Resort din Cluj, care a demarat reabilitarea hotelului Decebal din Băile Herculane, o clădire simbol a staţiunii, continuă investiţiile în oraşul din sud-vestul ţării, unde deţine mai multe imobile. Investiţiile totale ale omului de afaceri autohton în Băile Herculane se ridică la 10 mil. euro.
Antreprenorul a achiziţionat iniţial casinoul din staţiune, pe care l-a recondiţionat şi reamenajat parţial, imobilul fiind deja dat în folosinţă. În ceea ce priveşte hotelul Decebal, odată redeschis, acesta va fi primul hotel de cinci stele din Herculane.
„Cazinoul era o ruină, dar am reuşit să îl reînscriem în circuitul comercial şi cultural, au fost deja organizate aici câteva evenimente. Totodată, am achiziţionat şi unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Herculane, care este în centrul oraşului şi care era şi el o ruină. Este vorba de hotelul Decebal. Este în proces masiv de reconstrucţie, sperăm ca în următorii doi ani, dacă ne ajută conjuctura economică, să îl putem da circuitului turistic“, spune Nicolae Căpuşan, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.
Hotelul va avea cinci stele, iar conceptul său este de a fi o destinaţie pentru oaspeţii de leisure. Pentru a obţine o clasificare de cinci stele, antreprenorul a redus la jumătate - adică 60 - numărul iniţial de camere (120), putând oferi astfel mai mult confort turiştilor. Totodată, hotelul va dispune şi de un centru spa de peste 1.800 de metri pătraţi. Investiţia în hotel se ridică la peste 2 milioane de euro.
Nicolae Căpuşan este primul antreprenor român care încearcă să folosească o veche unitate de cazare din Băile Herculane pe care să o ridice la standard de cinci stele. Marius şi Florin Băzăvan, proprietarii Bacolux, sunt antreprenorii care au mai pariat pe Băile Herculane, având în staţiune hotelurile Bacolux Afrodita Resort & Spa şi Bacolux Diana Resort. Ei au preluat în 2011 hotelul de trei stele Diana, apoi a urmat hotelul Afrodita, care are o clasificare de patru stele.
Pe lângă cazino şi hotelul Decebal, Căpuşan a achiziţionat şi Baia Diana din staţiune, pe care are de gând să o transforme într-un centru spa.
„Vreau să o reabilitez şi să îi dau un concept de tipul garden spa. Vreau ca toate unităţile de cazare din Herculane, care nu îşi permit şi nu pot avea bazine interioare, piscine sau elemente de terapie, să poată beneficia de serviciile acestei băi. Va deservi şi cred că va avea un succes în relaţia cu pensiunile din staţiune“, spune el.
Principalul său proiect din ospitalitate, complexul SunGarden Golf & Spa Resort din Cluj, se întinde pe o suprafaţă de peste 30 de hectare, oferă 46 de camere, un centru SPA de 1.400 mp, un teren de golf cu nouă cupe, restaurante şi alte zone dedicate activităţilor sportive şi de relaxare. Investiţiile totale în SunGarden Golf & Spa Resort au ajuns la 15 milioane de euro. Banii provin din alte businessuri ale lui Nicolae Căpuşan, care mai are câteva proiecte imobiliare rezidenţiale şi hoteliere.
Antreprenorul spune că anul trecut veniturile resortului din Cluj au depăşit nivelul din 2019, fiind astfel cel mai bun an pentru business.
„A fost un an foarte bun, am reuşit să obţinem cea mai mare cifră de afaceri pe partea de hotelărie, peste 2019. O frustrare este însă că profitul. Deşi veniturile au fost mai mari, s-a înjumăţit profitul din cauza contextului în care am lucrat“, precizează el.
Anul acesta a început mai slab din punct de vedere al cererii, însă antreprenorul este optimist cu privire la evoluţia businessului. Cu toate acestea, se aşteaptă la noi taxe în viitor pentru operatorii din turism, care vor destabiliza activitatea din acest sector, susţine Nicolae Căpuşan.
Firma Sungarden Resort SRL din Cluj a obţinut în 2022 (ultimul pentru care există date publice) afaceri de 17,8 mil. lei (plus 71%) şi un profit net de 3,5 mil. lei. Căpuşan e însă acţionar în mai multe firme.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE