ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Sabrina Marinescu, fondatoarea Avocadoo: În următorii cinci ani vrem să mai deschidem încă şapte restaurante

24.08.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Avocadoo, business activ pe segmentul de mâncare sănătoasă, a pornit în 2018, iar astăzi numără două restaurante în centre comerciale din Bucureşti şi unul situat în zona de nord a Capitalei ♦ „În fiecare zi servim 1.000 de porţii de mâncare“.

Sabrina Marinescu, fonda­toa­rea lan­­ţului de restaurante Avo­ca­doo, unde ele­mentul central al me­niu­lui este avo­cado, îşi propune ca în ur­mătorii trei-cinci ani să des­chi­dă încă şapte restaurante, reţeaua ur­mând să ajungă la zece unităţi. În ceea ce priveşte anul acesta, antreprenoarea nu vor­beşte des­pre expansiune, ci despre con­tura­rea cât mai exactă a planurilor. Totuşi, ea es­ti­mea­ză venituri în creştere cu 25%. În 2022, com­pania Avogood - care ope­rează restaurantul stradal - a avut afa­ceri de 3,6 mil. lei, plus 18%. Firma ce operează localurile din malluri e separată şi a avut afaceri de 8,9 mil. lei, aşa că încasările cumulate ale reţelei merg spre 12,5 mil. lei.

„În trei-cinci ani, trebuie să avem nea­pă­rat încă şase-şapte unităţi, cât poate să ducă lejer Ro­mânia astăzi. Sunt convinsă că în trei-cinci ani o să poată duce mai mult şi vom putea vorbi de o nouă creştere, însă la mo­mentul pre­zent acestea sunt cifrele, iar piaţa creşte“, spune Sabrina Marinescu în ca­drul emi­siunii ZF 15 minute cu un antre­prenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

În prezent, Avocadoo are trei res­tau­ran­te, dintre care două se află în centre co­mer­ciale, iar unu este într-un spaţiu stra­dal din zona de nord a Bu­cu­reştiului. Uni­tă­ţile din malluri sunt amplasate în zona de food court, lângă alte restaurante de fast-food.

„Trebuie să rescriem acest con­cept de fast-food. Ne luptăm de multe ori cu nişte preconcepţii în ceea ce în­seamnă mân­carea pe care o găsim în­tr-un mall, dar e şi o sur­priză plăcută că alături de branduri mai mari, la care ne gândim când zicem junk food, putem să găsim şi versiuni mai sănă­toase (precum Avocadoo – n.red.)“, spune ea.

Brandul a intrat de altfel iniţial în malluri, prima unitate fiind în Băneasa Shopping City. Restaurantul Avo­cadoo din centrul Capitalei a fost inau­gurat în pan­demie, când centrele comerciale au fost închi­se, inclusiv zo­na de food court. Antre­prenoarea spu­ne că nu ar fi deschis în mod nor­mal un restaurant în acea zonă, însă s-a dovedit a fi o alegere foarte bună, fiind un spaţiu aproape în permanenţă aglomerat.

Acum, antreprenoarea se gândeş­te să facă pasul în afara Bucureştiul, având deja cereri pentru parteneriate în vederea des­chi­derii unor restau­rante Avocadoo în ţară.

„Ne uitam la ce înseamnă creştere în ţară şi ce înseamnă creştere afară (dincolo de graniţe – n.red.), au fost foarte multe propuneri de-a lungul timpului de franciză şi de parteneriat. Fiind foarte personal pentru mine pro­iectul, am ţinut totul încă foarte aproape, până am fost convinsă că putem să facem asta corect. Iar astăzi cred că putem“, precizează ea.

Tipurile de clienţi care ajung la Avocadoo diferă foarte mult. Pe de o parte, sunt angajaţi care îşi comandă la masa de prânz o salată, iar pe de altă parte, sunt tineri, elevi şi studenţi, dar nu numai, care aleg locaţia centrală pentru a servi masa, indiferent de perioada zilei. „În fiecare zi servim 1.000 de porţii de mâncare.“

Produsele Avocadoo se găsesc şi în câteva supermarketuri din Bucu­reşti, iar cererea pentru astfel de preparate ce pot fi luate la pachet a mers foarte bine. Antreprenoarea spune că pe viitor ia în calcul să dezvolte acest segment.

Creşterea preţurilor din această perioadă a afectat businessul Avocadoo, astfel că cheltuielile cu materia primă s-au majorat cu circa 15% în prima parte a acestui an. Însă, Sabrina Marinescu spune că majorarea preţurilor preparatelor din restaurante a fost mai mică. Cu toate acestea, comportamentul consumatorilor nu s-a schimbat.

Avocadoo este un business ce a pornit la drum în 2018, fiind fondat de Sabrina Marinescu şi Liviu Moreanu, iar primul restaurant deschis a fost în Băneasa Shopping City din nordul Capitalei. După o perioadă petrecută la Paris, acolo unde a şi urmat studiile, Sabrina Marinescu s-a întors în ţară şi a început un business cu produse cosmetice şi suplimente alimentare. Pasiunea ei pentru mâncarea sănătoasă a dus-o la Avocadoo. Liviu Moreanu are o experienţă de peste un deceniu în HoReCa, fiind proprietarul şi altor restaurante.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor