ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Vlad Florea, CEO, Trend Furniture, furnizor de mobilă pentru HoReCa: Anul 2023 a început foarte bine, însă ne pregătim de o aterizare forţată după perioada concediilor

29.06.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Trend Furniture are în plan să investească într-o nouă fabrică de producţie a mobilei, investiţie a cărei valoare se va ridica la circa 3 mil. euro Compania se uită după surse de finanţare pentru a putea merge mai departe cu proiectul.

Vlad Florea, CEO al Trend Furniture, producător de mobilă şi furnizor de servicii de amenajare pentru piaţa HoReCa, spune că în 2023 a continuat trendul ascendent început anul trecut, când rezultatele companiei au atins un nivel record, însă executivul se aşteaptă la o scădere a cererii odată cu terminarea perioadei de concedii.

„Anul 2023 a început foarte bine, însă ne pregătim de o aterizare forţată după perioada concediilor. Ne dăm seama că în zona de construcţii lucrurile au încetinit puternic, băncile ne comunică o stopare a creditării în momentul de faţă, ne aşteptăm ca cererea pe piaţă să scadă. Companiile mari din industria de mobilier, care produceau pentru extern, au simţit o scădere cam cu 50% a comenzilor din străinătate încă de la începutul anului. Ne aşteptăm ca aceste firme să se orienteze către piaţa internă, va creşte astfel competitivitatea“, spune Vlad Florea în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 27 de milioane de lei, cel mai bun rezultat din istoria Trend Furniture, un business aproape triplu faţă de media care în ultimii ani s-a situat în jurul a 10-11 milioane lei, po­trivit datelor Ministerului de Finanţe. Creşterea semnificativă a venit dintr-o schimbare a direcţiei businessului. Dacă înainte Trend Furniture colabora în special cu afaceri independente, începând cu anul trecut a încheiat parteneriate şi cu clienţi mai mari, lanţuri de restaurante sau hoteluri.

Astfel, 2023 a adus o dublare a numărului de proiecte livrate de Trend Furniture faţă de anul anterior. Furnizorul de servicii de amenajare a avut proiecte pentru companii active în sectoare precum turism, sănătate, dar şi restaurante şi cluburi din Brăila, Sibiu, Timişoara, Vâlcea, Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

„Anul 2022 ne-a deschis poarta către oportunităţi noi datorită faptului că ne-am dezvoltat şi ne-am crescut echipele de producţie, de vânzări, de project management. Astfel, am reuşit să adresăm clienţi mai mari, lanţuri. Prin experienţa pe care am căpătat-o lucrând cu companiile mai mari am reuşit să ne îmbunătăţim şi câteva zone pe care nu le aveam în vedere“, explică Vlad Florea.

Mai mult, perioada pandemiei i-a determinat pe operatorii din piaţa HoReCa să înţeleagă mai bine importanţa amenajărilor şi faptul că serviciile de masă şi cazare nu mai sunt suficiente pentru clienţi.

„Operatorii au înţeles că practicile de dinainte de pandemie nu mai pot să continue şi ei trebuie să investească în spaţii de calitate. Jucătorii din HoReCa au început să nu mai vândă doar servicii de masă sau de cazare, ci şi experienţe. Spaţiile au devenit din ce în ce mai bine amenajate, s-a investit foarte mult şi în outdoor.“

Pentru anul acesta, CEO-ul Trend Furniture estimează venituri de circa 32 mil. lei, plus 18,5%, o creştere ce se va baza pe diversificarea portofoliului de clienţi.

Compania are în plan o nouă fabrică, o investiţie a cărei valoare se va ridica la circa 3 milioane de euro, însă Vlad Florea spune că se uită după surse de finanţare pentru a putea merge mai departe cu acest proiect.

„Am făcut deja o investiţie de 200.000 de euro în retehnologizare, acesta fiind este primul pas către noua fabrică, pe care vrem să o construim şi al cărei proiect l-am finalizat. Căutăm finanţare în momentul acesta şi sperăm să găsim o variantă în zona aceasta de finanţări PNRR, care să ne ajute să creştem gradul de competitivitate în ceea ce priveşte producţia în România“, spune el.

Circa 30% din cifra de afaceri a Trend Furniture vine din zona de producţie proprie, restul fiind acoperit de distribuţia de mobilier realizat de partenerii externi ai companiei şi de serviciile de amenajare.

„Putem să deservim un client care vine cu proiectul lui sau care vine doar cu o idee şi îl ajutăm de la început până la sfârşit. În zona de producţie am căutat întotdeauna să fim extrem de flexibili în ceea ce priveşte nivelul de competenţe şi de materiale pe care le putem folosi în realizarea unui proiect“, mai spune Vlad Florea.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor