„România de acum 100 de ani era ţara unor idealuri măreţe, un vis – improbabil, dar nu mai puţin strălucit – devenit realitate. România ultimilor 20 de ani a navigat, uneori dificil, dar întotdeauna cu privirea spre reperul său natural - comunitatea euroatlantică -, iar România viitorului este o chestiune de alegere şi de re-engineering complet al mentalităţii naţionale.
România trebuie să înceapă să gândească capitalist 100%, şi să înceapă să gândească la fel ca o mare putere ! Are potenţialul, resursele, nevoia şi motivaţia de a face acest lucru.
Cu aceste condiţii, în 2038 România va arăta ca o forţă economică a Europei. Ţara va avea autostrăzi care vor traversa munţii Carpaţi, trecând de la est la vest şi de la nord la sud şi o magistrală feroviară de mare viteză, de la Constanţa la Bucureşti, iar de acolo către Vest, spre Budapesta şi Europa Occidentală.
Beneficiind de pe urma construirii infrastructurii de transport rutier, dar şi de pe urma resurselor sale energetice, România va deţine în 2038 unul dintre campionii europeni ai energiei, fie că vorbim despre petrolul şi gazele extrase din Marea Neagră, a căror exploatare va fi început deja la orizontul anilor 2020, fie despre electricitate, şi va deveni cel mai important hub regional de energie.
Cel puţin 10 mari companii cu capital românesc, din retail, producţie sau servicii, vor ocupa locuri fruntaşe sau vor fi lideri pe pieţele ţărilor vecine, fie că vorbim despre Moldova, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, fie despre o Serbie pe deplin democratică şi membră a Uniunii Europene.
România va avea o pătură proprie de mari antreprenori care, încetul cu încetul, vor pretinde poziţiile ocupate astăzi de multinaţionale.
Ideea de antreprenoriat va cunoaşte o tranziţie interesantă în mentalul colectiv românesc, de la concepţia predominantă la ora actuală de hobby sau modalitate plăcută de petrecere a timpului liber către ideea de afacere mare, care integrează valoare adăugată, elemente de inovare şi, mai ales, creează locuri de muncă, are ambiţia să cucerească piaţa şi să producă profit.
Bursa de la Bucureşti – faţă de care am o sensibilitate aparte, Camera de Comerţ Bucureşti fiind acum mai mult de 130 de ani iniţiatoarea acestei instituţii care dă substanţă sintagmei „economie de piaţă“ – îşi va fi depăşit condiţia actuală de piaţă periferică (frontier market) şi va deveni o destinaţie căutată de marii investitori instituţionali din ţară şi din străinătate, atraşi de potenţialul companiilor româneşti listate, care vor produce o capitalizare de cel puţin 3 ori mai mare a pieţei locale, cu un volum al tranzacţiilor zilnice crescut proporţional.
Cu ajutorul fondului său suveran, România va achiziţiona, probabil, majoritatea operatorilor naţionali de producţie şi transport al energiei din Republica Moldova, care va ajunge astfel să fie complet integrată economic cu ţara noastră.
Cel puţin una dintre universităţile româneşti vor intra în topul celor mai bune 100 de universităţi din lume, iar tot mai mulţi absolvenţi vor rămâne, la sfârşitul studiilor, în ţară. Mai mult, în 2038 va fi în plină desfăşurare un proces de migraţie inversă, românii repatriaţi contribuind cu capital şi know-how la decongestionarea pieţei muncii şi la o creştere a economiei, materializată într-un PIB de cel puţin 3 ori mai mare.
Materializarea acestui portret al României în 2038 depinde de voinţa celor care creează acum cadrul politicilor publice ale României, dar şi de implicarea fiecăruia dintre noi. Personal, contez pe viziunea decidenţilor, dar şi mai mult pe instinctul societăţii noastre şi cred – este un pariu cu mine însumi – că portretul României din 2038 va fi încă şi mai frumos.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE