ZF 24

200 de şomeri, instruiţi ca somelieri într-un proiect cu finanţare europeană

200 de şomeri, instruiţi ca somelieri într-un proiect cu finanţare europeană

Autor: Corina Mirea

17.10.2012, 19:43 328

Profesor de matematică, funcţionar bancar, picoli, profesoare de canto, teologi sau tineri abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor sunt doar câteva dintre profilurile şomerilor care au urmat cursurile de formare profesională în somelările în cadrul unui proiect realizat de importatorul, distribuitorul şi retailerul de vinuri Vinexpert, în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical (BNS).

În urma acestui program ( care a fost gândit iniţial pentru 180 de absolvenţi, alţi opt fiind de acord să îl urmeze fără a fi remuneraţi), 188 de persoane au absolvit cursurile din cadrul unui proiect cu o valoare de 500.000 de euro, finanţat din fondurile europene pentru resurse umane.

"Meseria de somelier a fost percepută greşit până acum sau, mai bine spus, a fost neînţeleasă în România. Majoritatea oamenilor credeau că somelierul este un fel de ospătar mai «studiat». Sunt foarte multe de schimbat, există un deficit important de oameni calificaţi în domeniu, dar nivelul se ridică încet, încet", spune Sergiu Nedelea, somelier şi ambasador în România al Asociaţiei Somelierilor din Europa.

În decursul celor zece săptămâni de cursuri, şomerii au beneficiat de 240 de ore practice şi teoretice şi au degustat aproximativ 600 de sticele de vinuri de cea mai bună calitate. Cea mai scumpă sticlă de vin pe care studenţii au făcut "practică" costă puţin peste 300 de euro.

Potrivit lui Florin Bejan, managing parner în cadrul firmei Vinexpert, până în prezent aproximativ 50% din totalul absolvenţilor cursului de formare au reuşit să se angajeze chiar în domeniul vinurilor sau într-un sector care are legătură cu acesta. De altfel, aproximativ 10 dintre aceştia lucrează în prezent în cadrul Vinexpert ca somelieri începători sau agenţi de vânzare.

"Asistăm la un prezent mai bun în care somelierii încep să fie asimilaţi în restaurante sau hoteluri la nivel de management deja. Însă lucrurile nu trebuie să se oprească aici, este nevoie de multiplicarea proiectului la nivel naţional pentru a ne vinde mai bine produsele, pentru a face un export pe loc al produselor noastre, în loc să încercăm să exportăm pe alte pieţe, unde este clar că nu avem nici o şansă", precizează Cătălin Păduraru, membru în cadrul Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, membru în cadrul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Vinuri şi fondator al Vinexpert.

Proiectul a început în luna septembrie a anului 2011 şi ultima serie de studenţi a finalizat cursul de formare profesională la începutul lunii octombrie anul acesta.

Reprezentanţii proiectului spun că pentru viitor urmăresc să extindă acest program la nivel naţional şi că au în plan demararea unui proiect în domeniu focusat pe sistemul privat.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO