ZF 24

Acciza minima la tigari a fost majorata cu 21% pentru a doua parte a anului

01.07.2007, 14:40 19

Acciza minima pentru tigarete va fi, in perioada 1 iulie-31 decembrie, de 133,5 lei/1.000 de tigarete (37,78 euro/1.000 de tigarete), cu 20,9% mai mult decat in prima jumatate a anului, potrivit unui ordin al Ministerului Economiei si Finantelor, aprobat vineri.
Conform Codului Fiscal, nivelul accizei minime este stabilit semestrial, in functie de evolutia accizei aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste, incepand de duminica, de la 34,5 euro/1.000 de bucati, la 41,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat, taxa de 46 euro/kilogram va fi majorata la 55 euro/kilogram, potrivit Codului Fiscal.
Guvernul a aprobat joi structura accizei totale la tigari astfel ca, acciza va fi calculata, incepand de astazi, pe baza unei accize specifice de 20,89 euro/1.000 tigarete plus 27% aplicat asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul, ceea ce va conduce la o majorare in medie cu 0,2-0,3 lei a pretului cu amanuntul pentru un pachet de tigarete.
Pentru semestrul II al acestui an, plusul de venituri la bugetul general consolidat prin aplicarea noii accize este estimat la 417 milioane lei.
"JTI va scumpi tigarile in medie cu 0,2 lei, insa la tigarile mai ieftine, scumpirea va fi mai mare. Din cauza structurii accizei, in cadrul careia a scazut componenta ad-valorem si a crescut acciza specifica, au crescut preturile pentru tigarile mai ieftine. Dat fiind faptul ca nu va fi o scumpire masiva, nu credem ca vor fi efecte mari pe piata, doar ca se micsoreaza ecartul intre asa-zisele tigari ieftine si asa-zisele tigari scumpe", a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director Japan Tobacco International (JTI) Romania.
Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la mia de tigari, astfel incat valoarea accizei sa ajunga, in 2010, la 74 de euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO