ZF 24

Activele STK Emergent au scăzut cu 11% în primul semestru

Activele STK Emergent au scăzut cu 11% în primul semestru

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

17.07.2013, 20:00 193

Fondul închis de investiţii STK Emergent (STK), listat la bursă şi administrat de societatea STK Financial, a încheiat primul semestru al anului cu active nete de 61 de milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de începutul anului.

Scăderea s-a datorat dividendelor de 5,5 mil. lei pe care fondul le-a plătit în acest an către acţionari, dar şi scăderii portofoliului de acţiuni. La finalul lunii iunie, fondul avea investiţii de 34,7 milioane de lei, mai mici cu 10 milioane de lei faţă de începutul anului.

La finalul lunii iunie, principalele investiţii pe bursă ale fondului erau acţiunile SIF-urilor, acţiunile Erste Bank şi cele ale Băncii Transilvania. În luna iunie, acţiunile Erste au înregistrat o scădere puternică, trăgând în jos şi evoluţia acţiunilor SIF-urilor, care deţin investiţii la banca austriacă. Luna trecută, acţiunile Erste Group, acţionarul majoritar la BCR, au pierdut 14,4% în lei.

Pe bursă, o unitate de fond STK valorează 46,5 lei, faţă de 100,6 lei cât este activul net unitar al fondului. Diferenţa de peste 50 lei dintre preţul din piaţă şi cel al activelor din portofoliu este dată de faptul că STK are şi investiţii în imobiliare, evaluate de fond la 21,7 milioane de lei, însă investitorii de pe bursă nu recunosc această valoare. STK Emergent a avut în plan să construiască un ansamblu rezidenţial în Cluj-Napoca, însă a abandonat proiectul din lipsă de finanţare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO