Bănci și Asigurări

Alexandrescu, AIG Life: Va aparea o competitie intre organismele de reglementare din UE

Alexandrescu, AIG Life: Va aparea o competitie intre organismele de reglementare din UE

Theodor Alexandrescu, directorul AIG Life: Cand tot mai multe companii vor vinde polite intr-o tara fara sa se stabileasca acolo printr-o societate distincta, va aparea o competitie intre organismele de reglementare - cine da cele mai bune conditii pentru o companie ca sa se stabileasca intr-o tara sau alta.

31.01.2007, 14:44 59

Intrarea agresiva a concurentilor din strainatate se va petrece nu numai in asigurari sau in brokeraj, ci in toarte segmentele pietei financiare: banci, pensii private, fonduri mutuale, crede Theodor Alexandrescu, directorul AIG Life, a doua companie de asigurari de viata din Romania dupa nivelul primelor brute subscrise.
In primele doua saptamani din ianuarie peste 20 de asiguratori din Europa au anuntat intrarea prin notificare pe piata romaneasca, iar de saptamana trecuta s-au anuntat 10 brokeri de asigurari. De ce au venit insa atatea companii de asigurari si atat de repede pe piata romaneasca?
"Pentru ca din ce in ce mai multe companii prefera sa beneficieze de magnitudinea companiilor locale pentru se extinde direct", explica Alexandrescu.
Spre exemplu, daca o companie americana are active de 5 mld. Euro in Polonia, prefera sa vanda polite de 10 milioane de euro in Romania prin filiala poloneza, pentru ca volumul noilor polite raportat la portofoliul de 10 mld. Euro conteaza foarte putin la marja de solvabilitate sau coeficientul de solvabilitate. Daca compania respectiva ar vinde in Romania, ar trebui sa aiba un capital adecvat pentru mentinerea marjei de solvabilitate in limitele legale.
"Cand tot mai multe companii vor vinde polite intr-o tara fara sa se stabileasca acolo printr-o societate distincta, va aparea o competitie intre organismele de reglementare - cine da cele mai bune conditii pentru o companie ca sa se stabileasca intr-o tara sau alta", explica Alexandrescu. Astfel, unele companii se pot retrage pur si simplu dintr-o anumita tara daca conditiile de acreditare sunt dificile, costurile de desfasurare a activitatii sunt prea mari sau normele de supraveghere sunt prea restrictive.
Dar cum vor activa aceste noi companii care intra pe piata?
"Vor aparea parteneriate de marketing prin prin brokeri, prin banci sau chiar prin alte societati de asigurare. Or sa vina toti. Ce-ati vazut pana acum e numai inceputul. Piata europeana este guvernata de competitie si trebuie stimulata libera competitie si pe piata romaneasca", explica Alexandrescu. Spre deosebire insa de Polonia, Cehia sau Ungaria, industria financiara romaneasca nu este insa suficient de solida, asa ca efectul va fi mult mai dramatic la noi decat la tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. "Noi am intrat cu inflatia sub pragul de 10% abia acum doi ani (in 2004 -n.red.), asa ca multe societati nu au avut timp sa se consolideze. In asigurari, dar si in fonduri mutuale sau banci, o inflatie de peste 10% este o mare piedica pentru business".
Ca urmare a unor programe de reforma foarte dure, care au presupus privatizare, investitii straine si inchideri de intreprinderi nerentabile, in Ungaria, Polonia sau Cehia inflatia a scazut sub pragul de 10% cu sase-sapte ani inaintea Romaniei.
Astfel, companiile poloneze de asigurari sau fondurile de pensii au ajuns la active de miliarde de euro fiecare, pe cand in Romania abia toata piata asigurarilor a atins anul trecut 1,8 miliarde de euro.
"Scaderea inflatiei, cresterea continua a PIB - au venit si la noi, dar mult mai tarziu. Astfel, diferenta dintre momentul inceperii stabilitatii in economie si momentul integrarii este mult mai redusa in cazul nostru. Inflatia a stopat dezvoltarea pietei. De abia cand e inflatia sub 10% produsele financiare pe termen lung devin relevante.", mai spune Alexandrescu. Astfel, era bine sa fi avut si noi macar 10 de ani de stabilitate economica - adica inflatie redusa si crestere economica, apreciaza el. AIG Life va lansa in februarie trei produse unit-linked, cu investitii pe Bursa in proportii intre 10% si 90%.
"A venit timpul sa investim si pe Bursa romaneasca, cu toate ca in acest moment este prea mica. Noi am iesit intr-o prima faza cu produsele traditionale, care asigura protectie si garantie. Acum a venit momentul sa lansam si produse cu investitii negarantate - unit linked", a spus directorul AIG Life. In acest moment, pe piata unit-linked mai activeaza Generali, Allianz, ING, Aviva si Interamerican.
Compania a incheiat anul 2006 cu 250.000 de clienti si estimeaza pentru 2007 280.000 de clienti. Pentru noile polite unit linked, tinta este de 10.000 de clienti. Alexandrescu afirma ca, impreuna cu AIG Romania (controlata tot de gigantul american de servicii financiare AIG), AIG Life "acopera" 850.000 de persoane, cu asigurari de viata sau de accidente.
Compania estimeaza prime brute subscrise in 2006 in crestere cu 40% fata de anul anterior, deci de circa 42 de milioane de euro, iar pentru acest an prognozeaza tot o crestere de 40%.
De asemenea, Alexandrescu estimeaza o crestere a profitului net pentru anul trecut tot de 40%, adica pana la 4,7 milioane de euro. Prognoza privind profitul pentru 2007 nu a fost data publicitatii.


Despre fondurile de pensii private

"Pensiile private voluntare sunt suprareglementate, din punctul nostru de vedere. Pentru un beneficiu de cateva zeci de euro pe luna dupa 20-30 de ani de contributie, este prea mare birocratie si costuri prea mari. Nu trebuia facuta o reglementare in intimitatea mecanismului", a spus seful AIG Life. Alexandrescu mai sustine ca ar trebui penalizat transferul de la un fond de administrare la altul. "Pentru companiile care ofera aceste produse de pensii angajatilor, ar fi bine sa existe penalitati de transfer. Daca o companie decide sa ofere aceste pensii private, inseamna ca vrea sa primeasca ceva in schimb, adica cei carora le ofera pensii private sa ramana in firma macar o perioada minima, iar daca pleaca sa nu primeasca decat un procentaj din suma acumulata".
De asemenea, el considera ca mecanismul de plata al contributiilor este foarte complicat. "Angajatorii va trebui sa aloce resurse suplimentare pentru plata acestor contributii. Exista riscul ca angajatorii sa spuna - stii ceva, mai bine iti dau doua tichete de masa sau banii astia cash, decat contributia la fondul de pensii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24