ZF 24

Alimentele care s-au ieftinit şi care s-au scumpit cel mai mult în martie

Alimentele care s-au ieftinit şi care s-au scumpit cel...

Autor: Octavian Calei

22.03.2014, 09:50 561

Şase produse alimentare au înregistrat scăderi vizibile de preţ în perioada februarie-martie, creşteri importante fiind afişate la raft la spaghete şi cartofii noi, arată indexul publicat săptămâna aceasta de Ziarul Financiar.

Preţul la făina de Băneasa a scăzut cu 22,7% luna aceasta faţă de februarie, afişând cea mai semnificativă evoluţie, urmat de costul merelor Golden (-19,5%) şi puiul grill îngheţat ambalat (-17,3%). În ultima lună preţul zahărului Lemarco a scăzut cu peste 10%, cel al cotletului de porc fără os cu 6,5% iar cel al uleiului Floriol cu aproape 5%.

Pe partea creşterilor, cea mai vizibilă mişcarea au înregistrat-o pastele Băneasa (+16,8%), cartofii noi (+6,3%) şi pieptul de pui refrigerat ambalat (+4,7%). Berea Timişoreana s-a scumpit cu 3,8% în perioada analizată.

Cum se realizează indexul ZF

ZF precizează că Indexul Alimentar pe care îl calculează periodic este realizat primar, jurnalistic, cu preţurile afişate la raft în magazinele Real şi Carrefour, iar preţul final este calculat ca o medie între cele două reţele de magazine, nefiind publicat pe fiecare reţea în parte. Mai mult, indexul nu ia în considerare promoţiile sau fluctuaţiile de preţ pentru anumite categorii de alimente, provenienţă sau calitate. De asemenea, când calculează acest index, ZF ia în calcul numai un număr limitat de produse de bază (10) faţă de 60.000 câte ar fi într-un magazin. ZF nu are pretenţia de a fi un institut de statistică sau o companie de cercetare, care culeg date mult mai amănunţite. În aceste condiţii, indexul ZF este doar orientativ, iar procentul de creştere sau scădere a preţului nu poate fi aplicat la întreg portofoliul de produse dintr-un magazin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO