ZF 24

Am dat mana cu un robot

24.10.2007, 15:45 22

Marc Ulieriu, redactor sef al revistei Descopera, a avut ocazia sa converseze si sa joace fotbal cu cel mai evoluat robot creat pana acum, Asimo, si a povestit aventura revistei de lifestyle digital go4it!, care va aparea marti si va fi distribuita exclusiv cu Ziarul Financiar.

De la un robot primitiv de 20 de euro, pana la unul independent si inteligent a carui productie costa un milion ? la cel mai mare festival de robotica organizat pana acum in Barcelona, am vazut de toate.

Pana nu demult, un festival de robotica putea lasa impresia unui straniu melanj intre o asociatie a alcoolicilor anonimi situata in biserica metodista a unui cartier american muncitoresc si un fastuos showroom auto din centrul luxos al orasului. Roboentuziastii, indiferent cat de inteligent isi expuneau teoriile si cate doctorate in cibernetica aveau, erau priviti asemenea unor oameni usor dusi cu pluta, intrucat se inflacarau de pe urma unor prototipuri care ? trebuie sa recunoastem ? erau de toata jena. n plus, un robot capabil sa interactioneze cu tine, sa se miste cursiv si sa-ti execute ordinele era apanajul literaturii SF.
De cativa ani, insa, situatia s-a schimbat radical. Cateva companii multinationale au inceput sa realizeze produse-prototip din ce in ce mai sofisticate, iar micii antreprenori produc roboti simpatici pe banda rulanta, pentru toata lumea si pentru toate buzunarele. Deja, incep sa se puna bazele unei mari industrii; o industrie care, in viitor, va absoarbe si va genera o gramada de bani. Targeturile au fost deja conturate: se vor construi din ce in ce mai multi roboti-jucarii, multi dintre ei cu valoare educativa pentru micuti; se vor inventa roboti customizabili care, in functie de necesitati, pot indeplini o functie sau alta si vor aparea Robotii, fiinte mecanice inteligente cu nimic mai prejos decat cei imaginati de Isaac Asimov, Philip K. Dick sau George Lucas.
ntre 27 si 29 septembrie, in Spania, la Barcelona s-a desfasurat un astfel de festival de robotica. Oameni de stiinta, ciberneticieni, jurnalisti, oficialitati si vizitatori din toata lumea s-au intalnit in capitala Cataluniei, in cel mai mare centru de cercetari din Europa, Parc de Recerca Biom?dica de Barcelona, pentru a-si face cunoscute ultimele planuri si prototipuri. Ajuns deja la a doua editie, Jornades de Robotica, a fost ocazia ideala pentru lansarea mondiala a mai multor robotei. Capul de afis al festivalului l-a tinut, insa, premiera europeana a celui mai inteligent robot din lume ? cea mai noua versiune a lui ASIMO.

Noul ASIMO
M-am uitat in ochii lui, m-am prezentat, el mi-a zis "Let?s shake hands!" si si-a intins mana. L-am apucat de mana, apoi ASIMO mi-a strans palma usor si am inceput sa ne scuturam incet bratele. Dupa o vreme, cand a "simtit" ca am slabit stransoarea, si-a relaxat degetele si a dat drumul mainii mele. Cam asta a fost. Nimic deosebit pana la urma. Dai mana cu o multime de prieteni si cunoscuti in fiecare zi. Marea diferenta era ca de data aceasta ma salutam cu un robot, cel mai inteligent din lume. Ori, tocmai acesta este cel mai cutremurator lucru la ultimul model ASIMO: se misca atat de cursiv si de natural incat te face in permanenta sa uiti ca, de fapt, este o masina.
ASIMO este varful de gama al unei serii de 14 roboti produsi de Honda incepand cu 1986, iar acest lucru se vede in fiecare gest pe care umanoidul de 130 cm inaltime si 54 de kg il face. Deosebirile dintre robotul pe care l-am cunoscut la Barcelona si versiunea sa anteriora sunt subtile: nu s-au facut salturi spectaculoase nici in design, nici in capacitati. Cu toate acestea, s-a pus foarte mult accentul pe detalii, pe optimizarea maxima a programelor, pe executarea perfecta a diverselor sarcini, pe ?umanizarea? prin gestica, mimica si dialog a prototipului.
Primul robot din lume care merge, alearga si se misca exact ca un om ? aproape niciun gest pe care l-am face noi nefiindu-i interzis ? prin intermediul unei programari migaloase, va putea face cam orice: de la a fi partener de joaca, dadaca si educator pentru copiii nostri, pana la a ne ajuta in treburile casnice sau din postura de Asistant Manager la birou. Tocmai pentru a valorifica uriasul potential de mobilitate pe care deja il are, capacitatile cognitive ale lui ASIMO vor fi puternic imbunatatite in anii ce vor urma, inteligenta artificiala si psihicul artificial fiind, din aceasta toamna, prioritatile numarul unu pentru Honda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO