ZF 24

An de coşmar pentru Tesla: În 2022, producătorul de maşini electrice a pierdut 675 de miliarde de dolari din evaluarea de piaţă, iar acţiunile au scăzut în total cu 65%, cea mai slabă performanţă anuală din istoria mărcii. Obiectivul de creştere a livrărilor cu 50% a fost, de asemenea, ratat

An de coşmar pentru Tesla: În 2022, producătorul de...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.01.2023, 12:17 773

Tesla a livrat mai puţine vehicule în 2022 decât şi-a propus iniţial, acţiunile suferind cea mai slabă performanţă anuală, în condiţiile în care cererea a părut să se diminueze, iar întreruperile de producţie legate de Covid au persistat, scrie Wall Street Journal.

Producătorul de vehicule electrice al lui Elon Musk a declarat luni că a livrat anul trecut aproximativ 1,31 milioane de vehicule, cu aproximativ 40% mai mult decât în 2021. Compania ar fi trebuit să depăşască pragul de 1,4 milioane de vehicule pentru a-şi atinge obiectivul iniţial de creştere a livrărilor cu 50% sau mai mult.

Tesla a îndurat un an dificil, pierzând aproximativ 675 de miliarde de dolari din evaluarea de piaţă, în timp ce preţul acţiunilor sale a scăzut cu 65%. Compania şi-a oprit fabrica de automobile din Shanghai în mai multe rânduri, la început din cauza restricţiilor locale privind pandemia, apoi din nou în decembrie, când China s-a confruntat cu un val sever de infecţii în rândul muncitorilor şi furnizorilor. Luna trecută, Musk a sugerat că dobânzile ridicate afectează cererea de vehicule. În cadrul unei campanii de vânzări de sfârşit de an, Tesla a oferit o serie de reduceri cumpărătorilor care au fost de acord să preia livrarea vehiculelor înainte de luna ianuarie. 

Producătorul auto ar putea fi nevoit să reducă preţurile vehiculelor cu 1.800-4.500 de dolari faţă de nivelurile din trimestrul al treilea din 2022, a declarat Elon Musk. Problemele legate de cerere vor continua până când Tesla va introduce un vehicul cu un preţ mai mic, fabricat într-un număr mai mare, ceea ce nu reprezintă momentan un obiectiv pentru compania EV. 

Între timp, implicarea lui Musk în Twitter Inc, compania de social-media pe care a achiziţionat-o într-o tranzacţie evaluată la 44 de miliarde de dolari, a frustrat mulţi investitori şi a îndepărtat unii potenţiali cumpărători Tesla. Directorul general al producătorului de maşini a lichidat acţiuni în valoare de peste 39 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, legând unele dintre aceste vânzări de Twitter. 

Scăderea preţului acţiunilor Tesla a afectat averea personală a multimiliardarului. Musk are acum o avere de aproximativ 137 de miliarde de dolari, în scădere cu peste 130 de miliarde de dolari faţă de anul precedent, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Luna trecută, Musk a cedat titlul neoficial de cea mai bogată persoană din lume mogulului european Bernard Arnault.

Deşi creşterea anuală a Tesla a încetinit în 2022, livrările din trimestrul al patrulea ale companiei au marcat un nou record trimestrial. Tesla a declarat că a livrat un număr combinat de 1,25 milioane de sedanuri Model 3 şi vehicule crossover Model Y în 2022. Dintre acestea, 388.131 au fost în al patrulea trimestru. De asemenea, Tesla a livrat 66.705 sedanuri Model S şi vehicule utilitare sportive Model X combinate, dintre care 17.147 în ultimele trei luni ale anului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24