ZF 24

ASF a dat undă verde SIF-urilor să se cumpere între ele. Ce efecte va avea această decizie asupra acţiunilor SIF

Preşedintele ASF Dan Radu Rusanu a semnat decizia care dă dreptul SIF-urilor să se cumpere între ele, anulând o dispunere de măsuri emisă în 2005 de CNVM, care interzicea achiziţiile încrucişate la SIF-uri. Desen Romeo Răileanu

Preşedintele ASF Dan Radu Rusanu a semnat decizia care dă dreptul SIF-urilor să se cumpere între ele, anulând o dispunere de măsuri emisă în 2005 de CNVM, care interzicea achiziţiile încrucişate la SIF-uri. Desen Romeo Răileanu

Autor: Andrei Chirileasa

05.02.2014, 19:56 1728

Autoritatea de Supraveghere Finan­cia­ră (ASF) a decis că SIF-urile pot cumpăra ac­ţiuni una la alta, potrivit unei decizii emise mier­curi, 5 februarie, semnată de Dan Radu Ruşanu, pre­şe­dintele ASF.

Prin această decizie, oricare dintre cele cinci SIF-uri va putea să cumpere ac­ţiuni la ce­le­lal­te patru societăţi de in­vestiţii financiare, în limi­ta pragului le­gal de 5%, lucru pe care nu-l pu­tea face din cauza unei dispuneri de măsuri a fos­tei Comisii Naţionale a Valorilor Mo­biliare (CNVM), care data din august 2005.

Decizia a fost publicată pe site-ul ASF şi pe bur­să la ora 17:25, după ce în prealabil acţiunile SIF-urilor au fost suspendate de la tranzacţionare.

Hotărârea ASF ar putea susţine cererea pen­tru acţiunile SIF-urilor pe termen scurt şi, im­plicit, preţurile ac­ţiu­nilor, dacă şefii SIF-urilor se vor grăbi să profite de această decizie pen­tru a cum­păra acţiuni la celelalte SIF-uri. Având în vedere lobby-ul purtat de unii dintre pre­şedinţii de SIF-uri (Dragoş Bîlteanu de la SIF Banat-Crişana şi Costel Ceocea de la SIF Moldova) în ultimul an pentru obţinerea acestei facilităţi, pro­babil că SIF-urile nu vor aştepta prea mult înainte să facă primele achiziţii.

Şefii SIF-urilor au motivat că nu este normal ca orice fond de investiţii din România să poată cumpăra acţiuni la SIF-uri numai SIF-urile să n-o poată face şi s-au plâns că această restricţie i-a privat în ultimii ani de obţinerea unor randa­mente superioare. Ei au găsit înţelegere la Mircea Ursache, vicepre­şe­dintele ASF pentru piaţa de capital, care a anunţat încă din luna ianuarie că va elimina această restricţie.

Declaraţiile sale nu au fost primite cu prea mult interes de investitori, având în vedere că ac­ţiunile SIF-urilor au înregistrat scăderi cuprinse între 2,3% şi 7,8% de la mijlocul lunii ianuarie.

Evoluţia slabă a titlurilor SIF în această perioadă a fost determinată şi de schimbarea de poziţie a lui Ursache, care în toamna anului tre­cut se declara un susţinător al ridicării pragului de deţinere la SIF-uri de la 5% la 33%, după care în ianuarie 2014, într-un interviu acordat ZF, Ursache spunea că „nu este oportună abordarea în 2014 a ridicării pragului de deţinere“.

Din această cauză, unii brokeri şi investitori nu consideră că era oportună în acest moment nici de­cizia ASF care permite SIF-urilor să se cumpere în­tre ele. Ei consideră că astfel condu­ce­rile SIF-urilor îşi vor întări poziţiile şi vor respinge astfel orice tentative ale altor investitori de a acce­de în conducere şi de a lua decizii care nu sunt agreate de conducerile SIF-urilor. Anul trecut, la unele SIF-uri s-au văzut divergenţe de opinii puternice între unele grupuri de acţionari. Cel mai cunoscut caz este cel de la SIF Banat-Crişana, unde unii ac­ţio­nari au votat pentru dividende, în timp ce acţionarii care susţineau condu­cerea SIF au decis neacordarea de dividende.

Teoretic, în urma acestei decizii se poate ajun­ge la situaţia în care 20% din acţiunile ori­că­rui SIF să fie deţinute de celelalte SIF-uri, în con­diţiile în care între 20% şi 40% din acţiunile SIF-urilor sunt imobilizate, fiind deţinute de „cupo­nari“, care nu participă la adună­rile ge­ne­ra­le ale acţionarilor şi nu sunt interesaţi în ge­neral de ce se întâmplă cu aceste societăţi. Astfel, şefii SIF-urilor ar avea o puternică pârghie de control, fără să fie obligaţi să deţină efectiv acţiuni.

În acelaşi timp, asta ar permite SIF-urilor să aibă o strategie comună şi să se implice în pro­iec­te mai mari.

SIF-urile rămân o miză uriaşă având în ve-de­re activele de 6,6 miliarde de lei (1,46 mld. euro) pe care acestea le au în portofolii, care includ par­ticipaţii minoritare la BRD, Banca Transilvania, Erste, Petrom, Transgaz, Trans­elec­trica şi Fondul Proprietatea, dar şi parti­cipaţii de control la com­pa­nii importante pre­cum Biofarm Bucureşti, Vran­cart Adjud, THR Marea Neagră, Turism Felix, Mecanica Ceahlău şi Şantierul Naval Orşova.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO