ZF 24

Asigurătorii încă resimt impactul crizei: clienţii cumpără poliţe obligatorii, dar le ocolesc pe cele facultative

Dan Armeanu, profesor de finanţe la ASE Bucureşti

E normal ca asigurările obligatorii să genereze cea mai mare parte a afacerilor asigurătorilor. Suntem încă într-o perioadă de criză, puterea de cumpărare este redusă, iar asigu­rările sunt ultimele care vin într-o ordine de prioritizare a nevoilor românilor.

Dan Armeanu, profesor de finanţe la ASE Bucureşti E normal ca asigurările obligatorii să genereze cea mai mare parte a afacerilor asigurătorilor. Suntem încă într-o perioadă de criză, puterea de cumpărare este redusă, iar asigu­rările sunt ultimele care vin într-o ordine de prioritizare a nevoilor românilor.

Autor: Anelis Baciu

20.09.2013, 00:08 9

Poliţele obligatorii sau cele care au legătură indirectă cu anumite constrângeri legislative sunt singurele produse de asigurare care au tras în sus piaţa de profil, din moment ce numai vânzările de poliţe de răspundere civilă auto (RCA) şi cele de locuinţe au avansat vizibil în primul semestru.

Subscrierile din poliţe RCA au consemnat un plus de 13% în prima jumătate a anului, până la 1,3 miliarde de lei (290 mil. euro), însă unii specialişti din piaţă afirmă că numărul românilor care achiziţionează poliţe RCA nu a crescut şi explică creşterea subscrierilor prin majorarea tarifelor practicate de asigurători. Asigurările Casco au scăzut în paralel pentru al patrulea an consecutiv şi au ajuns la 875 milioane de lei (200 mil. euro), adică jumătate din nivelul înregistrat înainte de criză, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurările împotriva incendiilor şi calamităţilor naturale, majoritatea po­liţe de asigurare a locuinţelor, au contribuit, de asemenea, la avansul timid al industriei de asigurări din primul semestru. Volumul primelor subscrise pe acest segment de piaţă a fost de 614 milioane de lei (140 mil. euro) în perioada ianuarie-iunie, cu 13% mai mult decât în primul semestru din 2012. Practic, subscrierile pe acest segment au crescut cu aproape 40% faţă de 2008, principalul stimul fiind reprezentat de introducerea în 2010 a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO