ZF 24

Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 mil. euro

Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au un deficit de...

Autor: Andrei Mazurchievici, Raluca Ghinea

16.07.2015, 00:39 134

Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro) potrivit cerinţelor Solvency I, iar două dintre ele trebuie să prezinte ASF, până la 4 august, planuri prin care stabilesc măsurile pe care le vor lua până la 15 octombrie.

"Evaluarea activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi testul de stres indică faptul că unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii. (...) Evaluarea activelor şi pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societăţi", se arată într-o declaraţie comună a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF, Comisiei Europene (CE) şi a Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) privind rezultatele exerciţiului BSR.

Cele patru societăţi de asigurări deţin capitaluri proprii negative după ajustări de 1,9 miliarde lei, astfel: Astra Asigurări - 1 miliard lei, Euroins - 553,48 milioane lei, Carpatica - 410,29 milioane lei, EximAsig - 2,67 milioane lei. La nivel agregat, cele 13 societăţi au capitaluri proprii negative după ajustări de aproape 5,2 milioane lei.

"În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerinţa de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015. Aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societăţile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate", se precizează în comunicat.

Autoritatea a selectat în februarie companiile Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars şi Milliman pentru evaluarea activelor şi pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezintă peste 80% din piaţa de profil, valoarea contractului fiind estimată la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO