ZF 24

Atacul armat de la Bratislava ar fi fost motivat de ura agresorului faţă de romi

31.08.2010, 09:47 27

Atacul armat comis luni de un bărbat la Bratislava, soldat cuşase morţi, ar fi fost motivat de ura acestuia faţă de romi şi seîncadrează în tendinţa de xenofobie împotriva acestei minorităţietnice observată în Europa, relatează New York Times, în ediţiaelectronică, citat de Mediafax.

Bărbatul, înarmat cu o armă automată şi două pistoale, a ucisşase membri ai unei familii de romi în blocul lor din capitalaSlovaciei, apoi a rănit mai multe persoane trăgând la întâmplarepentru a scăpa de poliţie, după care s-a sinucis. Aceste crime auşocat ţara, încadrându-se în tendinţa de xenofobie împotrivaromilor observată în Europa, comentează New York Times.

În timp ce poliţiştii au declarat că identitatea agresorului şimotivele sale sunt încă investigate, rude şi vecini ai victimelorau spus că atacatorul locuia în acelaşi bloc şi că protesta adeseape tema romilor, acuzând familia că face trafic de droguri şi cătulbură liniştea.

Într-un interviu video cu membri ai familiei victimelor, postat pesite-ul cotidianului slovac SME, o tânără romă, care s-aidentificat drept nepoata uneia dintre victime, a apreciat căaceste crime au fost alimentate de rasism. "Întotdeauna era foarteostil faţă de persoanele colorate şi ne ura (...). Se lua de noitot timpul", a povestit aceasta. Citiţi mai mult despre atacul armat din Slovacia pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO