ZF 24

Averea strainilor de pe Bursa a urcat de doua ori mai repede decat cea a romanilor in 2009

Averea strainilor de pe Bursa a urcat de doua ori mai repede decat cea a romanilor in 2009
17.02.2010, 18:41 25

Investitorii nerezidenti detineau la finele anului trecutparticipatii pe Bursa in valoarea cumulata de 33 mld. lei, cu 44%mai mult decat cu un an in urma. De cealalta parte, averearomanilor in actiuni de pe Bursa si obligatiuni s-a majorat anultrecut cu doar 21%, la un nivel de 40,8 mld. lei, arata dateletransmise de Depozitarul Central.

In 2009, strainii au achizitionat titluri de pe Bursa in valoareneta de doar 160 mil. lei, astfel ca cea mai mare parte a plusuluide valoare s-a datorat aprecierii mai puternice a companiilordetinute de investitori straini comparativ cu cele din proprietateainvestitorilor romani de la Bursa.

Capitalizarea Erste Bank (EBS), cea mai mare companie care setranzactioneaza la Bursa, a urcat anul trecut cu 87,7%, pestecresterea inregistrata de indicele general in aceeasi peiroada, de37,3%. BRD si Petrom, cele mai mari companii autohtone de pe Bursa,au inregistrat o apreciere a actiunilor in 2009 de 57% si respectiv37%.
Evolutia se explica pe de o parte ca economia europeana si-arevenit mai repede decat cea romaneasca, cat si a faptului cainvestitorii au mai multa incredere pe timp de criza in companii cucapital strain, considerate ca avand resursele necesare depasiriiacestei perioade.

Cele mai mari detineri ale nerezidentilor sunt ale cetateniloraustrieci, respectiv de 11,29 miliarde de lei, in timp ceinvestitorii din Franta si Olanda detineau la aceeasi dataparticipatii in valoare totala de 5,46 miliarde de lei si respectiv3,75 miliarde de lei.
Detinerile investitorilor din Elvetia s-au situat la 2,63 miliardede lei, in timp ce investitorii americani au avut detineri de 2,63miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO