ZF 24

Băncile au strâns în trei luni depozite de 11 miliarde de lei

Băncile au strâns în trei luni depozite de 11 miliarde...

Autor: Ciprian Botea

19.01.2014, 21:59 938

Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor însumau 315 mld. lei (71 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, cu circa 11 mld. lei peste nivelul din septembrie 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor. Economisirea a accelerat pe final de an, după ce în prima parte a anului 2013 stocul depozitelor fusese constant: circa 305 mld. lei.

Creşterea economisirii s-a datorat depozitelor în lei, în timp ce depozitele în valută au consemnat un recul pe fondul dobânzilor mici şi stabilităţii cursului de schimb. Economiile în lei erau de 169 mld. lei (plus 14 mld. lei faţă de septembrie). Depozitele în valută au scăzut cu echivalentul a 600 mil. euro şi au ajuns la 32,6 mld.  euro.

„Stimularea economisirii interne într-un an dominat de retragerea stimulilor monetari ai Fed (banca centrală americană - n. red.) şi deci de reorientarea fluxurilor de capital pe termen scurt este importantă pentru România”, afirmă Eugen Sinca, analist-şef al BCR.

Peste 90% din depozitele populaţiei şi companiilor (respectiv 286 mld. lei) erau constituite la bănci participante la schema locală de garantare, iar restul la sucursalele din România ale unor bănci străine. Un număr de 15,8 milioane de deponenţi persoane fizice şi companii aveau economii la termen sau la vedere în bănci la sfârşitul lunii decembrie.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO