ZF 24

Bancile italiene accepta parmezanul drept garantie pentru imprumuturi

Bancile italiene accepta parmezanul drept garantie pentru imprumuturi
22.08.2009, 14:38 182

Seifurile bancii regionale Credito Emiliano sunt pline cu ceea ce unii gurmanzi din intreaga lume ar considera auro - 17.000 de tone de cascaval Parmezan.

Banca accepta parmezanul drept garantie pentru imprumuturi ajutand astfel producatorii de branzeturi din nordul Italiei sa isi finanteze activitatile.

Cele doua depozite frigorifice care apartin bancii Credito Emiliano detin aproape 440.000 de roti de cascaval, a caror valoare totala se ridica la 132 milioane euro.

"Acest mecanism ne tine activi", a declarat Giuseppe Montanari, citat de New York Times, un producator de branza si comerciant care foloseste imprumuturile pentru achizitia de lapte. "Este un mod grozav de finantare a cheltuielilor la dobanzi convenabile iar banca nu risca prea mult pentru ca poate oricand sa vanda cascavalul".

Rotile de 36 de kilograme de cascaval sunt atat de pretioase, costand aproximativ 300 euro fiecare, incat fiecare este inregistrata cu un numar de serie pentru a putea fi urmarite in cazul in care sunt furate.

Unul dintre depozite a fost chiar tinta unui furt, in luna februarie hotii sapand un tunel si reusind sa sustraga 570 de bucati, inainte de a fi prinsi de politie.

Acceptarea cascavalului drept garantie pentru imprumuturi nu este o noutate pentru banca din sud-estul Milanului, astfel de operatiuni avand loc inca din 1953.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO