ZF 24

Barroso isi tempereaza sprijinul pentru candidata Bulgariei la fotoliul de comisar

13.01.2010, 17:17 13

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso si-atemperat astazi sprijinul pentru candidata bulgara la portofoliulAjutorului Umanitar, Rumiana Jeleva, (in urma prestatiei ei dinParlementul European), dupa ce cu o zi inainte o sustinuse cuforta, trimitand Parlamentului o scrisoare in apararea ei.

La Sofia, se vorbeste despre inlocuirea Jelevei, chiarcomentatorii bulgari admitand ca raspunsurile date de ea laaudierile din PE au fost submediocre.

Raspunsul lui Barroso la criticile europarlamentarilor la adresacandidatei bulgare a venit, prudent, prin intermediul purtatoareisale de cuvant, Pia Ahrenkilde: "Pe baza informatiilor furnizatepana in prezent, presedintele Comisiei are incredere in toticomisarii desemnati".

Barosso "a luat nota de faptul ca Jeleva a negat categoric toateacuzatiile la adresa ei".

Comisia care a audiat-o pe Jeleva ar urma sa decida, probabil,maine, ce pozitie publica va adopta fata de ea in urma unoracuzatii potrivit carora ar exista nereguli in declaratia sa deinterese financiare, mai precis ar fi ascuns faptul ca a detinut,pana in 2009, actiuni intr-o firma de consultanta. A ascundeinterese de natura financiara contravine codului de conduita alcomisarilor.

Eurodeputatii vor solicita serviciului juridic din cadrulParlamentului, dar si lui Barroso, sa verifice aceste acuzatii.

Insa, in afara informatiilor incorecte din declaratia sa deinterese financiare, Jeleva a avut o performanta slaba la audiereasa in Parlamentul European.

De pilda, ea a spus ca este pregatita sa discute cu oficialiiGuvernului somalez, in situatia in care nu exista un Executiv inSomalia si nu a stiut unde este golful Aden (golf pe coastaSomaliei in care piratii somalezi au atacat si au capturat zeci denave comerciale). In schimb, ea s-a declarat dispusa sa discute cu"talibanii moderati" din Afganistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO