ZF 24

"Big bang" in sectorul bancar irlandez: masuri guvernamentale de zeci de miliarde de euro, prin care cele mai mari banci ar putea trece in proprietatea statului

31.03.2010, 10:00 34

Pe piata bancara din Irlanda este asteptat un adevarat "bigbang", in conditiile in care guvernul se pregateste sa alocemiliarde de euro pentru preluarea partiala sau totala a celor maimari cinci institutii financiare, in incercarea de a da stabilitatesectorului, scrie AFP, preluat de L'Echo.

"Dupa stabilizarea finantelor publice trebuie sa extindemmasurile pentru sistemul bancar", a declarat ministrul irlandez deFinante, Brian Lenihan. Masurile anuntate de guvernul de la Dublintrebuie sa fie mai intai aprobate de Comisia Europeana, inconformitate cu normele privind ajutoarele de stat.

Astfel, guvernul intentioneaza intr-o prima etapa sa aloce 8,3miliarde de euro pentru recapitalizarea Anglo-Irish Bank,creditorul nationalizat la inceputul anului 2009. Toodata vor fialocate fonduri pentru recapitalizarea bancilor Allied Irish Banks(AIB) si Bank of Ireland, pentru care statul a acordat dejaajutoare de cate 3,5 miliarde de euro. Totodata, alte doua banci detalie medie, Irish Nationwide si EBS ar putea fi nationalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO