ZF 24

BM: Relansarea economica a Europei de Est depinde de revenirea cererii pe pietele din Vest

28.10.2009, 13:38 18

Relansarea economica a fostelor tari comuniste membre UE depindede revenirea cererii pe pietele vest-europene, fluxurile de capitalprivat catre Europa de Est diminuandu-se considerabil, iar piata decredit fiind lovita in aceasta perioada de falimente si somaj,potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM), citat de Reuters.

BM estimeaza ca economiile celor zece state foste comuniste careau dobandit statutul de membre ale Uniunii Europene se vorcontracta, in medie, cu 4,2% in acest an si vor creste cu 1% in2010 si, respectiv, cu 3,6% in 2011.

Banca Mondiala anticipeaza ca revenirea economiei in regiune vafi "fragila si neuniforma" si a cerut guvernelor sa implementezereforme structurale pentru a consolida procesul de relansare.

Economistii bancii considera ca "aripa de est" a UE a trecut depragul de jos al recesiunii, insa perspectivele de crestere petermen mediu sunt pesimiste, iar statele din regiune se indreaptacatre o lupta de lunga durata pentru revenirea la performante caresa corespunda potentialului economic.

"Cresterea economica robusta va reveni probabil odata curelansarea investitiilor si exporturilor, dar si cu reconsolidareaincrederii consumatorilor", se mentioneaza in raportul BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO