ZF 24

Bogdan Alexandrescu, Director Agri CEC BANK: Soldul creditelor pe agricultură în tot sectorul bancar a ajuns la 28 miliarde lei în acest an, dar ar putea urca la 70 miliarde lei dacă businessurile din agricultură s-ar extinde pe domenii conexe

ZF Agriculture Summit 2023

Bogdan Alexandrescu, Director Agri CEC BANK: Soldul...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2023, 13:49 96

Soldul creditelor pe agricultură în tot sectorul bancar era de 23,5 miliarde lei anul trecut şi a ajuns la 28 miliarde lei în acest an, dar ar putea urca la 70 miliarde lei dacă businessurile din agricultură s-ar extinde pe domenii conexe, a declarat Bogdan Alexandrescu, Director Agri CEC BANK îm cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

”CEC Bank are 11.000 de clienti. Cam 50% din portofoliu de credite de zona agri-alimentară provine din zona de cultură mare, media fiind de 300 hectare. Avem circa 7.000 de clienti pe cultură mare de cereale şi o parte din ei cresc si animale, fac şi procesare. Restul pe legumicultură, pomicultură, abatoare, etc. Segmentul  de credite Agricole din sectorul bancar s-ar duce la 70 miliarde lei, de la 28 miliarde lei acum, dacă clientii din cultură mare s-ar extinde şi pe alte zone conexe”.

Ce a mai declarat Bogdan Alexandrescu:

Soldul creditelor pe agricultură în tot sectorul bancar era de 23,5 miliarde lei anul trecut şi a ajuns la 28 miliarde lei în acest an.

Fermierii au venituri când recoltează, din iunie. Asta contează când analizezi un dosar de credit. EU cred că agricultura a evoluat mult în ultimii 14 ani. Nu vedeai înainte atât de multe utilaje modern pe câmp sau fabrici de procesare.

CEC Bank a crescut cu 40%, iunie 2022/iunie 2023, şi cred că vom depăşi sold de 5 miliarde lei pe agricultură în acest an.

Există multe instrumente de finantare, programe pentru producătorii agricoli şi ele trebuie accesate. Vor fi bani pentru irigatii, un program noi  CEC va avea sucursale dedicate pentru industria agri-alimentară, cu oameni care cunosc sectorul şi pot oferi consultană.

Mare parte din fermierii mai lucrează cu credit furnizor, nu credit bancar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO