ZF 24

CE Oltenia demarează un proiect de 220 de milioane de euro, cât fabricile Lufkin şi Bosch la un loc. Care vor fi efectele

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia: Este un semn că suntem bancabili. Acest credit ne dă asigurări că afacerea va continua pentru încă 30 de ani. Avem tot ce ne trebuie în Oltenia să continuăm

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia: Este un semn că suntem bancabili. Acest credit ne dă asigurări că afacerea va continua pentru încă 30 de ani. Avem tot ce ne trebuie în Oltenia să continuăm

Autor: Roxana Petrescu

30.01.2014, 20:50 559

Complexul Energetic Oltenia, al doilea cel mai mare producător de energie din România în funcţie de capacitatea instalată, va demara un proiect de investiţii de circa 220 mil. euro, cu o perioadă de implementare de patru ani de zile, prin care un grup de 330 MW de la Turceni, cea mai mare termocentrală din România, va fi complet modernizat.

WikiZF: Profilul companiei Complexul Energetic Oltenia

Investiţia, care va prelungi cu 30 de ani durata de viaţă a unităţii puse în funcţiune la începutul anilor ’80, este mai mare decât valoarea cumu­lată a fabricii de utilaj petrolier a texanilor de la Lufkin din Ploieşti (130 mil. euro) şi a uzinei de componente auto deschisă de Bosch la Cluj (77 mil. euro), ambele puse în funcţiune anul trecut.

Cea mai mare parte a banilor necesari pentru modernizarea grupului 6 de la centrala Turceni, 193 de milioane de euro, a venit prin intermediul unui credit de la BERD şi de la un consorţiu de bănci format din BCR, BRD şi UniCredit. „Proiectul este foarte important pentru România. Odată implementat, CE Oltenia va avea una dintre cele mai eficiente unităţi din sud-estul Europei. După finalizare, emisiile grupului se vor diminua vizibil. Efectul va fi similar cu acela de a scoate anual 70.000 de maşini de pe străzile Bucu­reştiului“, explică James Hyslop, director în cadrul BERD.

La rândul său, Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, a declarat că proiectul va fi implementat pe o perioadă de patru ani de zile, cea mai mare parte a componentelor care vor fi utilizate urmând să vină de la companii locale.

„Este un semn că suntem bancabili. Acest credit ne dă asigurări că afacerea va continua pentru încă 30 de ani. Avem tot ce ne trebuie în Oltenia să continuăm“, a mai precizat Ciurel.

 

O treime din lumină

Circa 30% din producţia de energie a României se bazează pe cărbuni, cea mai mare parte fiind reprezentată de producţia de electricitate pe lignit.

Oamenii din domeniu spun că mai este suficient lignit pentru încă 50 de ani, după ce în ultimii 50 de ani s-a extras peste un miliard de tone de cărbune. Peste 90% din rezerva de lignit a României se concentrează în zona Olteniei, cele mai mari zăcăminte fiind în Gorj, 82%, restul fiind concentrate în Mehedinţi şi Vâlcea. Mai departe, lignitul este ars în termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, reunite azi în Complexul Energetic Oltenia.

Turceniul este cea mai mare termocentrală din România care poate să asigure de una singură peste 10% din toată energia de care are nevoie ţara. Primele patru grupuri au fost puse în funcţiune în patru ani, între 1978 şi 1982, iar apoi au mai urmat încă trei unităţi. Unul deja a fost casat, iar un alt grup mai are 1.600 de ore de funcţionare şi-l aşteaptă acelaşi lucru. „Energia produsă pe cărbune are viitor cu respectarea normelor de mediu“, a declarat premierul Victor Ponta.

 

Încălzirea pentru bursă

CE Oltenia ar urma să fie listată în vara acestui an la bursă, dar cel mai probabil va ajunge în ringul tranzacţiilor abia în toamnă, asta deşi reorganizarea companiei nu este finalizată.

În plus, listarea la bursă a tuturor producătorilor de energie face şi mai dificilă misiunea României de a-şi construi companii care să aibă un mix de producţie, aşa cum au toate celelalte state europene. Acum în România cărbunii concurează cu energia hidro sau nucleară, cu costuri mai mici, sau trebuie să facă faţă eolienelor şi solarelor susţinute prin scheme de sprijin. „Nu există o altă modalitate de a supravieţui decât mixul de energie“, spunea recent şeful CE Oltenia.

Potrivit acestuia, listarea companiei ar putea întâmpina anumite întârzieri din cauza faptului că este obligatorie realizarea unei majorări de capital cu valoarea unor terenuri intrate în portofoliul companiei prin decrete de expropriere semnate înainte de ’89.

„Acestea trebuie evaluate, apoi ar trebui să urmeze o majorare de capital, ceea ce ar putea schimba uşor structura acţionariatului. Este posibilă o reacţie a Fondului Proprietatea (acţionar minoritar al CE Oltenia – n.red.) în justiţie“, a explicat Ciurel.

CE Oltenia mizează anul acesta pe venituri de 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), în creştere cu circa 4% comparativ cu cele înregistrate anul trecut, şi pe un profit brut de 37 mil. lei (8,2 mil. euro), în scădere accentuată faţă de rezultatul de circa 260 mil. lei înregistrat în primele 11 luni din 2013.

 

„Totul este în regulă cu alimentarea cu gaze“, spun autorităţile

Temperaturile scăzute din ultimele zile au generat creşterea însemnată a consumului de gaze la nivelul sistemului naţional, spune Transgaz, compania naţională de transport al gazelor, fără a da însă cifre concrete. În ciuda acestui lucru şi a unor disfuncţionalităţi punctuale, alimentarea cu gaze a consumatorilor se desfăşoară în condiţii normale, dau asigurări autorităţile. „Deşi au fost câteva disfuncţionalităţi, totul este în regulă. Romgaz, Petrom (cei mai mari producători de gaze din România – n.red.), toată lumea are suficiente rezerve. Nu sunt probleme“, a spus ieri Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie. Potrivit acestuia, chiar dacă în această perioadă importurile de gaze au crescut, acestea nu se vor reflecta în facturi mai mari. „Preţul nu va creşte decât în limitele calendarului agreat cu FMI“, a mai spus Niţă. La rândul lor, reprezentanţii Transgaz precizează că deşi consumul a înregistrat creşteri însemnate, acestea se situează până în prezent sub valorile maxime atinse în anii anteriori. „Având în vedere însă condiţiile meteorologice anunţate la nivelul ţării, Transgaz, prin comandamentul constituit pentru coordonarea şi supervizarea derulării în condiţii de siguranţă a transportului de gaze naturale în perioada sezonului rece, se află în stare de alertă şi monitorizează continuu prin măsuri tehnice sistemul national de transport, fiind pregătit să intervină imediat în cazul în care vor fi semnalate disfuncţionalităţi în alimentarea normală cu gaze naturale a consumatorilor şi să asigure funcţionarea sistemului în condiţii de securitate“, au comunicat reprezentanţii Transgaz.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO