ZF 24

Cel mai slab an pentru aur după mai bine de un deceniu de creştere. Investitorii au răscumpărat 440 tone de aur din cel mai mare fond de investiţii

Cel mai slab an pentru aur după mai bine de un deceniu...

Autor: Roxana Pricop

29.12.2013, 12:51 692

Anul 2013 a fost cu ghinion pentru investitorii care sperau la o apreciere a cotaţiei aurului. Preţul metalului galben a scăzut cu peste 20% în 2013, după 12 ani consecutivi de creştere. Una dintre cauzele care au dus la scăderea cotaţiei aurului au fost retragerile consistente făcute de investitorii în fondurile care investesc în aur. Aceştia şi-au lichidat investiţiile din fonduri pentru a lua parte la raliul de pe burse alimentat de infuziile de capital făcute de băncile centrale.

Mai exact, fondurile de investiţii cu activ suport aurul au fost nevoite să vândă din deţinerile de aur, ducând astfel în jos cotaţia metalului galben, pentru a face rost de lichidităţi cu care să onoreze cererile de răscumpărare făcute de investitori. În 2011, acelaşi fonduri au dus la maxime istorice cotaţia aurului, de 1.900 dolari/uncie, investitorii cumpărând maxiv astfel de produse de investiţii de teama efectului pe care l-ar putea criza datoriilro suverane pe burse.

Nivelul ridicat al retragerilor făcute de investitori din fondurile de investiţii se vede cel mai bine în scăderea raportată de rezervele de aur deţinute de cel mai mare fond care investeşte în aur. Este vorba despre SPDR Gold Shares (listat la NYSEArca sub simbolul GLD), fond deschis de investiţii tranzacţionabil sau, în termeni anglo-saxoni, un Exchange Traded Fund (ETF).

Fondul SPDR Gold Shares are în prezent rezerve de 827 tone de aur, în condiţiile în care la finalul anului 2011 rezervele erau de 1.267 tone. La finalul anului 2011, o uncie de aur se tranzacţiona pe bursa de la Londra la 1.600 de dolari, în timp ce acum o uncie se tranzacţionează la un preţ de circa 1.200 dolari.

Fondul deţine lingouri de aur depozitate la Londra şi reflectă evoluţia preţului unei uncii de aur. Fiecare acţiune GLD este echivalentul unei zecimi dintr-o uncie de aur. O uncie de aur are 31,1 grame. O acţiune GLD costă circa 119 de dolari şi oferă un discount investitorilor faţă de echivalentul unei zecimi de uncii de aur, făcând astfel investiţia în aur mult mai accesibilă pentru investitorii mici care nu îşi permit să dea circa 1.200 de dolari pentru a cumpăra o uncie de aur.

În România, investitorii pot cumpăra aur fizic de la băncile comerciale. În 2013, achiziţiile de aur în formă fizică, lingouri şi monede, făcute de români au scăzut la jumătate faţă de anul trecut, până la o cantitate de 400 kilograme de aur, potrivit informaţiilor furnizate de cei mai mari jucători din piaţă, băncile BCR şi Piraeus Bank. Românii deţin în prezent circa 3.000 de kilograme de aur în lingouri pe care le-au cumpărat de la bănci în ultimii ani pentru a-şi proteja economiile sau pentru a-şi diversifica investiţiile, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza datelor publicate de Piraeus Bank şi BCR, bănci care vând aur în formă fizică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO