ZF 24

Cele mai bizare investiţii făcute de bogaţii din China

Cele mai bizare investiţii văcute de bogaţii din China

Autor: Cătălina Butan

10.11.2012, 19:23 1627

Piaţa de capital din China nu a înregistrat performanţe remarcabile în ultimul timp, în timp ce eforturile guvernului chinez de a reduce speculaţiile din domeniul imobiliar i-a determinat pe bogaţii Chinei să-şi investească banii în active mai puţin obişnuite precum nuci, pietre semipreţioase sau porumbei de curse.

 

Cele mai ciudate plasamente ale investitorilor chinezi

 

Nuci

Nucile reprezentau în trecut bunuri extrem de valoroase însă au fost abandonate ca şi investiţii în timpul revoluţiei culturale din China. Cu toate acestea, recent tot mai mulţi investitori îşi îndreaptă atenţia către nuci.

Nuci care costau 350 de yuani(56 de dolari), în urmă cu 10 ani, astăzi valorează zeci de mii de dolari. Anumite soiuri de nuci sau cele foarte vechi sunt mai scumpe.

 

Porumbei de curse

Bogaţii chinezi cheltuie până la 250.000 de euro pentru porumbei de curse iar investitorii se aşteaptă ca preţurile să crească la 500.000 de euro. Cei mai căutaţi porumbei sunt cei de rasă belgiană.

 

Vinul

China este cel mai mare piaţă de export pentru vinurile din Bordeaux, tot mai mulţi chinezi investind în podgorii din faimoasa regiune franceză.

La prestigioasele licitaţii Sotheby, chinezii au cheltuit sute de mii de dolari pe vinuri rare.

Anumite bănci în China oferă chiar împrumuturi speciale destinate investiţiilor în vinuri.

 

Timbre

În 2011, un set de patru timbre din vremea Revoluţiei Culturale au fost vândute la un preţ de 1,1 milioane de dolari la o licitaţie din Hong Kong. Aceste timbre sunt extrem de rare pentru că nu au fost emise niciodată.

Timbrele, alături de vinuri şi obiectele de artă au înregistrat creşteri ale preţurilor pe măsura ce tot mai mulţi investitori chinezi sunt interesaţi de aceste plasamente.

 

Pietre semipreţioase-Jad

O uncie de jad costa 3.000 de dolari în 2010, de zece ori mai mult decât în 2010 şi mult mai scumpă decât aurul. Brăţările şi figurinele din jad pot ajunge la preţuri de sute de mii de dolari. Cu toate acestea preţurile la jad au scăzut pe fondul unei încetiniri ale economiei chineze, iar investitorii se tem de o "bulă a jadului".

 

Ceai învechit

345 de grame de ceaiuri chinezeşti, care pot fi păstrate timp de 100 de ani, precum Pu Erh, pot costa 25.000 de euro.

 

Prăjiturile Mooncakes

Prăjiturile Mooncakes îmbrăcate cu foiţe de aur şi argint au devenit cadouri exclusiviste în China. Una dintre cele mai mari bănci din China, Bank of Communications a vândut 500 de grame de prajituri mooncakes îmbrăcate în aur la peste 21.000 de yuani (3340 de dolari). Cea mai ieftină mooncake este din argint şi vândută de o altă bancă din China, Industrial & Commercial Bank of Chine (ICBC).

 

Arta

În ultimul timp investitorii chinezi au injectat sume impresionante în artă, atât pe plan local cât şi internaţional. Investiţiile în fonduri de artă au ajuns la 5,7 miliarde de yuani (900 de milioane de dolari).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO