ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

27.03.2009, 18:35 10

1. Romania imprumuta 19,95 mld. euro de la FMI. Bancile straine promit sa nu scoata bani din tara.Romania va imprumuta 12,95 miliarde euro de la FMI, cinci miliarde euro de la UE, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la BERD si alte institutii financiare internationale, pachetul ajungand astfel la 19,95 miliarde euro, a anuntat miercuri FMI. Seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca prima transa a pachetului primit de la FMI va fi de 5 miliarde de euro si va veni in cateva saptamani. In cadrul acordului, noua banci internationale cu prezenta puternica pe piata romaneasca, s-au angajat printr-o scrisoare comuna sa nu retraga capital si garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.

2. Unul dintre miliardarii Romaniei, Puiu Popoviciu, cercetat de DNA. Unul din cei mai puternici oameni de afaceri din Romania, miliardarul Puiu Popoviciu, patronul proiectului Baneasca, cel mai mare complex imobiliar din Bucuresti, a fost retinut in noaptea de marti spre miercuri pentru 24 de ore de procurorii DNA intr-un caz in care mai este retinut si seful DGIPI (directia de informatii a Ministerului de Interne), Cornel Serban, alaturi de seful Diviziei de Operatiuni din DGA, Petre Pitcovici. Conform Mediafax, acestia sunt acuzati de favorizarea infractorului si respectiv complicitate la aceasta infractiune. Gabriel Popoviciu este aparat in acest caz de catre avocatul Dan Apostol, care i-a mai reprezentat de-a lungul timpului pe Traian Basescu, Gabriel Bivolaru sau Radu Mazare. Curtea de Apel BucureSti a decis, in noaptea de miercuri spre joi cei trei sa fie cercetati in libertate. Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu neaga acuzatiile DNA, afirmand ca ancheta pornita impotriva sa este rezultatul unei pregatiri precare.

3. Gigantul Time Warner va investi 241 mil. $ in dezvoltarea CME, actionarul majoritar al ProTV. Grupul de televiziune CME, actionarul majoritar al PRO TV, a anuntat incheierea unei aliante strategice cu una dintre cele mai importante companii de media din lume, Time Warner - SUA, prin care gigantul american va investi 241,5 mil. dolari in CME. Time Warner va cumpara 19 milioane de actiuni noi emise de CME, ceea ce inseamna aproximativ 31% din capitalul grupului care opereaza mai multe canale TV in Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia, Croatia, Ucraina si Bulgaria.

4. Decizie soc la Broker Cluj: Petru Prunea, care conducea compania din 1994 a fost schimbat. Petru Prunea, presedintele Broker Cluj (BRK), singura societate de brokeraj listata la Bursa, a fost inlocuit din functie de Anton Ionescu, potrivit unui anunt transmis Bursei de Valori Bucuresti. Prunea va ramane membru in Consiliul de Administratie. Prunea, 63 de ani, este unul dintre fondatorii Broker Cluj, societate pe care a condus-o de la infiintare, in 1994. El a gandit dezvoltarea firmei de brokeraj, care a ajuns una dintre cele mai mari de pe Bursa, si listarea acesteia in 2005.

5. Guvernatorul BNR: Romania nu duce lipsa de bani ci de capacitate administrativa. Romania a incheiat un aranjament financiar proactiv, a insistat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, respingand catalogarile din presa internationala, care scrie despre un imprumut de urgenta pentru "o tara saraca de la Marea Neagra". "Aceasta tara nu duce lipsa de bani. E o iluzie periculoasa vanturata de 20 de ani. Duce lipsa de capacitate administrativa, de organizare, de management performant. Fondurile europene nu sunt parasutate, nu intra in Romania pentru ca vrem noi, trebuie sa fie absorbite. Asta inseamna lupta cu birocratia, cu procedurile greoaie", a comentat guvernatorul BNR.

6. Pogea vrea sa infiinteze un Consiliu Fiscal si sa monitorizeze firmele de stat. Guvernul va infiinta un Consiliu Fiscal pentru elaborarea de prognoze macroeconomice si va limita rectificarile bugetare, iar companiile de stat vor fi monitorizate, potrivit ministrului finantelor Gheorghe Pogea. Masurile vor fi decise prin legea responsabilitatii fiscale, care urmeaza sa fie promulgata pana la sfarsitul lunii noiembrie. „Scopul acestei legi are in vedere proceduri de imbunatatire a bugetarii, programarii multianuale de care are atat de mult nevoie Romania pentru a putea discuta despre o continuitate a marilor proiecte publice", a declarat Pogea dupa sedinta de guvern.

7. Cateva mii de masini sunt returnate firmelor de leasing. Companiile de leasing se confrunta cu cel mai mare val de recuperari de bunuri din istoria acestei piete, in conditiile in care tot mai multi clienti nu isi pot plati ratele. Din ultimul trimestru al anului trecut si pana in prezent, firmele de leasing au recuperat circa 3.000 de bunuri, potrivit unor estimari din piata, in special masini, dar si diverse echipamente si cateva proprietati imobiliare.

8. Ministerul Muncii se asteapta la dublarea somerilor anul acesta, pana la 800.000 de persoane. Ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat luni ca s-a cerut o suplimentare a bugetului MMFPS cu 500 mil. lei, bani necesari pentru sustinerea somajului, in conditiile in care numarul de 525.00 de someri estimat initial pentru acest an va fi mai mare cu aproximativ 200.000 - 300.000. O astfel de majorare a numarului de someri ar determina o rata a somajului de aproape 9%, aproape dubla fata de cea de 4,9% inregistrata anul trecut.

9. Cel mai ieftin euro din ultimele 7 saptamani: Cursul BNR a coborat la 4,2484 lei/euro. Moneda nationala a continuat tendinta de apreciere puternica fata de euro inceputa joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand vineri un curs de referinta de 4,2484 lei/euro, in scadere cu 2,39 bani, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani. Un curs de schimb mai scazut a fost publicat pe data de 9 februarie, de 4,2450 lei/euro.

10. Vanzarile de automobile noi din Romania au scazut cu 62% la doua luni. Vanzarile de automobile noi din Romania au scazut cu 59,9% in luna februarie, la 9.082 unitati, si cu 61,8% la doua luni, cu 16.190 unitati vandute, conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Fata de ianuarie 2009, segmentul automobilelor a inregistrat o crestere de 27,7%. Piata totala (automobile, vehicule comerciale si autobuze) a scazut cu 62,2% in februarie, de la 27.817 unitati in a doua luna a anului 2008 la 10.514 autovehicule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO