ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

06.11.2009, 17:35 15

1. Guvernul de pica, partea doua: Liviu Negoita,premierul desemnat de Basescu. Presedintele Traian Basescua anuntat, vineri, ca l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 alCapitalei, Liviu Negoita (PDL), pentru formarea Guvernului. Sefulstatului a mentionat ca, prin aceasta desemnare, a dorit sa faca oincercare de a raspunde exigentelor majoritatii create ad-hoc. El aadaugat ca, la precedenta desemnare, cea a lui Lucian Croitoru, afacut concesia de a nominaliza un prim-ministru independent, insas-a dovedit ca jumatatea de drum pe care el a parcurs-o prin acestgest nu a fost suficienta pentru aceasta majoritate. Guvernul de 14ministri al lui Lucian Croitoru a fost respins miercuri inParlament.

2. BNR a decis sa pastreze dobanda de referinta la 8%,de frica sa nu se deprecieze leul. Isarescu: bancileoricum nu ne mai asculta. Consiliul de Administratie (CA) al BanciiNationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina rata dobanziide politica monetara la 8% si ratele pentru rezervele minimeobligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la30%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, admite ca economia ar aveanevoie de dobanzi mai mici dar subliniaza ca dobanzile practicatede banci la creditele in lei erau mult mai mari decat o marjanaturala de 1-3 puncte procentuale peste rata de politicamonetara.

3. FMI: Sunt sanse foarte mici ca transa a treia aimprumutului sa fie accesata in decembrie. FMI estepregatit sa acorde transa a treia a imprumutului imediat cesituatia politica se va rezolva, a declarat, vineri, sefuldelegatiei Fondului in Romania, Jeffrey Franks. "Suntem in situatiade a putea finaliza cu rapiditate analiza astfel incat in scurttimp sa putem elibera transa de indata ce situtia politica se va firezolvat", a spus Jeffrey Franks. Seful delegatiei FMI in Romania aspus insa ca sunt foarte putine sanse ca transa a treia aimprumutului sa fie accesata in luna decembrie. "Transa urmatoarenu depinde numai de nominalizarea unui nou guvern ci si deaprobarea bugetului in Parlament, a spus Franks.

4. MFP a atras 790 milioane euro la licitatia de titluride stat, la randament maxim de 5,25% pe an. MinisterulFinantelor Publice (MFP) a reusit sa atraga la licitatia de titluride stat in valuta pe trei ani 790 de milioane de euro, aproapedublu fata de valoarea programata, la un randament maxim de 5,25%pe an, a declarat secretarul de stat in institutie Bogdan Dragoi.Valoarea titlurilor vandute de catre MFP s-a ridicat la 793,8milioane de euro, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale aRomaniei. Valoarea programata a licitatiei a fost de 400 demilioane de euro, iar bancile comerciale au cerut titluri cu ovaloare totala de 1,47 miliarde de euro.

5. Tranzactie-record pe online: site-ul autovit.ro afost vandut cu 5 mil. euro. Cel mai mare site de vanzaride masini second-hand de pe piata locala, autovit.ro, a fostcumparat de gigantul Naspers, una dintre cele mai mari companiimedia din lume, cu sediul in Africa de Sud, valoarea tranzactieifiind de peste 4,7 mil. euro, potrivit unor surse din piata. Inurma acestei tranzactii patru romani au incasat peste un milion deeuro fiecare: Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si IrinaNila. Ei aveau pachete de cate 25% din actiunile firmei VisualSoft, detinatoarea site-ului autovit.

6. Basescu a promulgat legile salarizarii unitare sireducerii cheltuielilor in institutii publice.Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, legile privindsalarizarea unitara si rationalizarea cheltuielilor publice,informeaza administratia prezidentiala. Potrivit unui comunicat alPresedintiei, Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legiiprivind reorganizarea unor autoritati si institutii publice,rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului deafaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana siFondul Monetar International.

7. BRD anunta profit net in scadere cu 19% la noua luni,la 660,2 milioane lei. BRD-SocGen a anuntat pentru primelenoua luni un profit de 660,2 milioane lei (156 milioane euro), inscadere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului anterior, caurmare a cresterii provizioanelor la 673 milioane lei (159 milioaneeuro). Venitul net bancar al companiei a ajuns la 2,52 miliarde lei(598 milioane EUR), cu 18% mai mare decat la 30 septembrie 2008.Profitul brut din exploatare este de 1,46 miliarde lei (346milioane EUR), in crestere cu 22% fata de primele noua luni aleanului 2008.

8. Numarul total de cazuri de AH1N1 a ajuns la 797,aproape jumatate sunt in tratament. Numarul total depersoane confirmate cu gripa AH1N1 a ajuns la 797, aproape jumatatedintre acestea, respectiv 353, sunt in tratament, 14 bolnavi fiindconfirmati in ultimele 18 ore, informeaza Ministerul Sanatatii(MS). In prezent, in Romania, 353 de pacienti primesc tratamentspecific pentru gripa noua, totalul cazurilor de imbolnavireconfirmate ajungand la 797, informeaza un comunicat de vineri alMS.

9. Strainii au facut investitii in Bucuresti de 30 mld.euro. Soldul investitiilor straine directe facute inBucuresti era la sfarsitul anului 2008 de 30,6 miliarde de euro,dupa ce anul 2007 a fost incheiat cu o valoare a investitiilor de27,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate astazi de BancaNationala si Institutul National de Statistica. Ponderea pe care odetine Capitala in totalul investitiilor directe realizate destraini este de peste 60%. Cele mai multe investitii au fost facutede austrieci, in proportie de 18,8%, urmati de olandezi, care detino pondere de 17,2% din totalul investitiilor.

10. Petrolistii au detronat bancherii si aviatorii intopul celor mai bine platiti angajati din Romania, inseptembrie. Salariul mediu net din luna septembrie a fostde 1.359 de lei, in crestere usoara fata de luna similara a anuluitrecut, angajatii din industria petrolului si gazelor naturalereusind sa ocupe in premiera prima pozitie in topul celor mai bineplatiti muncitori din Romania, in dauna bancherilor sau aangajatilor din transporturile aeriene, a anuntat miercuriInstitutul National de Statistica. "Este de retinut ca in ierarhiacelor mai bine platite activitati, intermedierile financiare sitransporturile aeriene au cedat locul 1 industriei de extractie apetrolului brut si a gazelor naturale, inregistrand un nivel brutde 5068 lei mediu pe salariat", se arata in comunicatul INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO